Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Miluji prozkoumávání měst, říká Ben z americké kapely Snow Burial, která dala svému albu název Ostrava

Miluji prozkoumávání měst, říká Ben z americké kapely Snow Burial, která dala svému albu název Ostrava

21.11.2019 13:32 Hudba

Americká skupina Snow Burial strávila v minulém roce týden nedobrovolně v Ostravě. Okolnosti, zážitky a emoce s tímto pobytem spojené měly na post metalovou partu z Chicaga takový vliv, že podle tohoto města pojmenovala její letošní album. O tom, co se tehdy v Ostravě kapele přihodilo, vypráví její kytarista a zpěvák Ben.

Zvětšit obrázek

Americká kapela Snow Burial. Uprostřed zpěvák Ben.
Foto: archiv kapely

Náš rozhovor musíme začít jednoduchou, ale zcela zásadní otázkou. Proč jste nové album nazvali Ostrava?

Krátká verze celého příběhu je, že nám na našem loňském turné zdechla dodávka a my jsme uvízli na týden v Ostravě, přičemž jsme byli nuceni zrušit několik našich koncertů. Navíc jsme vůbec nevěděli, kdy budeme moci jet dále. Díky několika hrdinským skutkům chlapů z tohoto města a našich kámošů v Anglii jsme se dokázali včas dostat do Londýna, abychom vystoupili na Desertfestu. A pak i společně dojet domů. Bylo to opravdu velmi stresující, ale jako kapela jsme přežili a pojmenovali nahrávku po tomto městě.

Říkáte, že tohle je jen krátká verze. Klidně můžete být konkrétnější…  

Zrovna jsme hráli v Třinci, když jsme zjistili, že máme problém s filtrem v motoru naší dodávky. Nejbližší autorizovaný prodejce, a to Ford Malý a Velký, byl v Ostravě, přičemž ECU (vestavěný počítač pro řízení automobilových systémů – pozn. red.) nám nedovolil nastartovat dodávku, aniž bychom ten filtr vyměnili. Nějak jsme zvládli dotlačit dodávku k autorizovanému prodejci, aby tam vše opravili. Mysleli jsme si, že by mohli závadu rychle opravit a my bychom tak mohli pokračovat v turné.

Nakonec vše bylo jinak…

Vyvrbilo se to tak, že zrovna tato součástka byla naprosto nedostatkovým zbožím a nebyla k dispozici nikde na evropské pevnině kromě Anglie. Abychom mohli v turné pokračovat, museli jsme tuto součástku v Anglii koupit, zásilkovou službou ji poslat přes noc do Prahy, najít kurýrní službu, která by balík vyzvedla a doručila jej do Ostravy. Koumání, co vlastně bylo špatně a jak obtížné bude všechno opravit, byla opravdová noční můra. Velmi jsme ocenili přístup Marcela, což byl jediný zaměstnanec firmy, který hovořil anglicky a který strávil celý den tím, že nám pomáhal náš problém vyřešit. Překládal servisnímu týmu, pomáhal najít součástky, hledal vhodného kurýra, zkrátka staral se o všechny možné záležitosti. On a celý tým byli úžasní. Každopádně, jak jsem už řekl, kvůli tomuto zpoždění jsme museli zrušit spoustu našich koncertů.

Mnoho kapel zažije během svých turné v různých městech nějaké drsné nebo emotivní momenty. Nicméně to, že by někdo na základě toho pojmenoval album, se nestává příliš často. Co tedy bylo tím rozhodujícím elementem, že jste vybrali název Ostrava?

Víte, my všichni ve Snow Burial máme naše rodiny a pracovní kariéry mimo hudební sféru. Vyrazit na turné vyžaduje hodně podpory našich rodin, přátel i zaměstnavatelů. Když čelíte tolika problémům a přitom ani nevíte, jak byste se mohl dostat domů, tak tato zkušenost se vám vryje hodně hluboko. Několik kapel se nikdy nevzpamatovalo z podobných strastí, co jsme zažili, a jednoduše skončily. My jsme se rozhodli v hraní pokračovat a snažili jsme se zachytit, co lze cítit, když jste naprosto izolován a přitom současně obklopen svými přáteli.

Jaký byl pro vás nejsilnější dojem z Ostravy? Zážitek, který si budete navždy pamatovat…

No, zůstat trčet v místě, které je vzdálené 7500 kilometrů od domova, je nezapomenutelné. Ale abych byl pozitivní, tak zůstali jsme v hostelu a dokázali jsme se zabavit díky tomu, že jsme se potloukali městem. Co se týká nějakého konkrétního momentu, tak dívat se jednou v noci na západ slunce přes město poté, co jsme si dali večeři, byl velmi speciální moment.

Která místa jste v Ostravě navštívili?

Většinu času jsme trávili tím, že jsme chodili mezi naším hostelem, místem, kde sídlí autorizovaný prodejce, a obchodem s potravinami. Osobně miluji, když můžu pěšky prozkoumávat města, vnímat zvuky a architekturu. Bohužel si už nevybavím jména budov či lokalit, které jsme navštívili. Bylo to docela těžké, vzhledem k tomu, že neumíme česky..

Lidé, kteří poprvé navštíví Ostravu, často tvrdí, že to je nehostinné město, ale když tam tráví více času, tak si Ostravu dokážou zamilovat. Každopádně obecně se má za to, že je to město, které má specifickou atmosféru a které umí zároveň být drsné i vřelé…

Když musíte zrušit několik show a trčíte v místě, které je hodně vzdálené od domova, tak je to hodně neuspokojivé a frustrující. Nicméně se samotným městem nebo s lidmi, které jsme potkali, jsme žádný problém neměli. Zjistili jsme, že Ostrava je velmi pěkné město a měli jsme hodně štěstí, že jsme tam byli v květnu, když bylo výborné počasí. Vzpomínám si, že tam zřetelně byly budovy a další pozůstatky z doby, kdy vládl Sovětský svaz, ale to stejné jsme viděli v Třinci. Stejně tak ve městě jsme se setkali s vřelostí většiny lidí, na které jsme narazili. Když odmyslíme problémy s turné, tak jsme měli super čas.

Obdrželi jste nějaké vzkazy od lidí z Ostravy? Třeba od politiků…

Dostali jsme několik komentářů k našemu videoklipu Třinec/Ostrava, ale jinak ne. Nedávno jsme se vrátili z našeho posledního amerického turné, máme vydáno album, tak plánujeme brzy poslat Marcelovi děkovný balíček.

Co jste věděli o Ostravě, než jste strávili týden v tomto městě? Z této moravskoslezské metropole pocházejí třeba tenista Ivan Lendl, basketbalista Jan Veselý, který hrával ve Washingtonu, dále mnoho bývalých, ale i současných hokejistů hrajících NHL, vítězové fotbalové Ligy mistrů Milan Baroš a Marek Jankulovski…

Upřímně, o městě jsme nevěděli skoro nic. Bylo ta čistě náhoda, že jsme tam skončili. Každopádně já jsem velký fanoušek basketbalu a NBA a pamatuji si, když byl Jan Veselý draftovaný Washington Wizards. Jsem smutný z toho, že to pro něj v NBA nedopadlo lépe. Vždycky jsem si užíval, když jsem se díval, jak hraje.

Čelíte často otázkám kamarádů, novinářů, fanoušků, co vlastně Ostrava znamená?

V podstatě v každém rozhovoru na to padne řeč a my skončíme u toho, že znovu vypravíme, jak naše dodávka zkolabovala. Naštěstí se tomu teď můžeme už jenom smát.

Pocházíte z Chicaga. Našel byste tedy nějaké podobnosti mezi vaším městem a Ostravou?

To by bylo velké zobecnění, ale všiml jsem si, že lidé z drsného prostředí, kde se musí potýkat se spoustou překážek, jsou více vděční za to, když se jim v životě vede dobře. Stačí, když je dobré počasí, když je čas na relaxování a na to dát si několik piv. Můžeme to vztáhnout také na fandy metalu či rocku. Skoro vždy jsou chlapi se spoustou tetování a okovanými bundami na našich koncertech přátelští.

Jaké pocity by měl vyvolat váš klip Třinec/Ostrava? Přece jenom reklama na pozitivní náladu vypadá jinak…

Ve skladbě i ve videoklipu jsme chtěli vyjádřit určité sebepochybování a pocity porážky, které jsme měli, když jsme v těchto městech byli. Vynaložili jsme spoustu úsilí a mnoho lidí nám pomohlo vše překonat, když jsme ztratili polovinu turné a nebyli jsme si jistí, jak se dostaneme zpátky do Spojených států. Bylo to pro nás opravdu temné období. V obou městech jsme narazili na místa, která odráží zmíněné pocity. Šlo například o ocelovou továrnu s obří sovětskou sochou. Nicméně bych chtěl zdůraznit, že jsme chtěli vyjádřit naše pocity, když jsme v Třinci a v Ostravě byli. Ne pocity samotných měst.

Slyšel jste nějaké další skladby, které nesou název Ostrava (Ben měl možnost si během rozhovoru poslechnout písně Ostravo a Černá Ostrava od Jaromíra Nohavici, Ostrava od Město šedi a Ostrava!!! od Rudyho z Ostravy s Martinou Pártlovou – pozn. autora)?

Sorry, ale tyto songy neznám a předtím jsem je neslyšel. Každopádně jde žánrově o docela rozmanité skladby. Je mi líto, nicméně humorným momentům v písni Černá Ostrava nerozumím. Ale líbí se mi všechny.

Mimochodem jaké reakce zaznamenáváte na vaše nové album?

Dosud jsou reakce velmi pozitivní. Poslední turné se povedlo, nenastal žádný problém, ani jsme nemuseli zrušit koncerty. Album se prodává dobře a my si užíváme, když můžeme hrát skladby z tohoto alba.

Plánujete další koncerty v České republice?

Aktuálně žádné plány nemáme. Nicméně kdyby ta šance byla, rádi bychom se vrátili. Koncerty, které jsme tam odehráli, se vydařily. A navíc plzeň nechutná nikde stejně, než jak chutná u vás.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.