Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravěnko divá, Ostravěnko sivá, zpívá opavská kapela Ladě v novém klipu

Ostravěnko divá, Ostravěnko sivá, zpívá opavská kapela Ladě v novém klipu

20.11.2013 00:01 Hudba

Opavská alternativní kapela Ladě zveřejnila v úterý videoklip k písni Ostrava ze svého alba Kalná, nominovaného na žánrovou cenu Anděl. Ne všichni ovšem budou mít radost z optiky, kterou se kapela na krajské město dívá. „Ostrava si hraje na metropoli, kterou ale není,“ řekl deníku Ostravan.cz zpěvák kapely, básník Michael Kubesa, jenž v klipu ztvárnil hlavní roli.

Zvětšit obrázek

Opavská skupina Ladě ve studiu (koláž).
Foto: Jiří Štencek

Uhrančivý zpěvák, jehož projev bývá výstižně označován za „neurvalý šanson“, ve videu účinkuje spolu se zpěvačkou Petrou Jankovou (ex-Benedikta), která v písni i zpívá. Režisér klipu Pavel Havrlant si pro natáčení vybral nepříliš líbivé scenérie v Ostravě-Mariánských Horách, natáčelo se ale také na haldě Ema.

„Potkáte-li v Ostravě člověka se vztyčenou šíjí, uvědomíte si, že je tisíckrát vztyčenější než mnohde jinde. Zvolit jako symbol hrdé Ostravy Petru Jankovou bylo hodně šťastné rozhodnutí, neboť to z ní přirozeně tryská na sto honů,“ říká Michael Kubesa o své písni i klipu.

O Ostravě jako městě si ale nedělá vůbec žádné iluze. „Ostrava vznikla jako ubikace pro zaměstnance, kteří zde přišli za dobře placenou prací ze všech možných krajů. Taková Ostrava prostě je. A jestli se dnes chce pyšnit výstavními a nevkusnými obchodními centry, nic se na tom nezmění. Stačí vyjít z Nové Karoliny do centra a zjistíte, že to město nežije. Aby se snažilo zapomenout na svou minulost, staví si novodobé pomníky, kde si novodobá stejně vykořeněná mládež hraje na to, jak je všechno skvělé. Každý, kdo přijede z venku, to předstírání cítí na sto honů,“ tvrdí Kubesa.

Dodal, že by se ostravská kulturní scéna měla semknout a podílet se na změně, která ale musí být velmi pozvolná. „Podívejte se na fenomén Stodolní. Zpočátku tam vládl neformální tvůrčí duch a sebeuvědomování, dnes je to jedna velká umolousaná diskotéka s přemrštěnými cenami za mizerné, ale hlasité služby. Bohužel Stodolní je předobrazem celé Ostravy,“ říká Kubesa.

Klíčová pasáž textu písně Ostrava je podle něj obsažena mimo jiné ve slovech Ostravěnko divá, Ostravěnko sivá, na stehna ti civí bílý pán. „Básník tím chtěl říci, že ty jakoby správné a jakoby čisté lidi vlastně nesprávnost Ostravy nesmírně vzrušuje, protože je usvědčuje z předstírání a ukazuje bohatost otevřeného pohledu na svět. Ale v tom textu se ještě objeví to, že bohužel takového pohledu jsme schopni až tehdy, když jsme v prdeli,“ dodává Michael Kubesa.

Kapela Ladě vznikla v roce 2005 rozšířením „melancholického punkového dua“ Červeným Vrchem. Duo ve složení Michael Kubesa a Petr Uvira vydalo v roce 2002 debutové album a postupně začalo hrát v klubech buď jako tandem nebo v triu s hostujícím Markem Steyerem – trubka (Lesní Zvěř).  Po krátké pauze natočila skupina už pod názvem Ladě, album KUB59.  CD vyšlo v roce 2006, produkce se ujal zkušený Patrik Benek a ve spolupráci s několika zajímavými hosty vznikla pestrá kolekce čtrnácti písní. V roce 2011 u vydavatelství Indies vyšlo album Kalná. To sklidilo nadšený ohlas u kritiků a vyneslo kapele nominaci na žánrového Anděla.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.