Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Gavin Harrison ovládl Parník, předvedl impozantní a precizní hru

Gavin Harrison ovládl Parník, předvedl impozantní a precizní hru

19.11.2013 23:00 Hudba

Fenomenální britský bubeník Gavin Harrison vystoupil v ostravském Parníku. V Ostravě představil svůj projekt s kytaristou, který si říká 05Ric, a s dalšími dvěma muzikanty. Energický progresivní rock nenechal nikoho na pochybách, že se jedná o naprostou světovou špičku svého žánru.

Zvětšit obrázek

Bubeník Gavin Harrison při koncertu v ostravském Parníku.
Foto: Milan Bátor

Skladby vesměs v těžko definovatelných rytmech byly stylově podobné kultovním King Crimson, kde Harrison bubnuje, ale celkové vyznění písní bylo jemnější. Největší pozornost si pochopitelně získal mladě vypadající padesátník Harrison. Svou impozantní sadou bicích určoval celkový sound kapely. Jeho hra byla precizní, plná barev a dynamiky.

Zpěvák a kytarista 05ric byl sice hůř slyšet, ale i tak působil jako nepsaný lídr kapely. Jeho kytarová síla a náročné pěvecké linky byly invenční. Skvělá byla hlavně jeho spolupráce s druhým kytaristou, hlavně v momentech,  kdy hráli současně každý v jiném rytmu. To bylo neuvěřitelné.

Písně kapely oscilují mezi progresivním rockem a jazz rockem. Vesměs měly stejnou formu: sloku, refrén, instrumentální mezihru a znovu refrén. Těžko říct, kolik návštěvníků večera bylo schopno „číst“ v složitých kombinovaných rytmech. Jisté však bylo, že náročné skladby Harrisona a 05Rice baví a publikum to ocenilo  dlouhým srdečným potleskem po každé skladbě .

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.