Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nová kapela eR zveřejnila videoklip. S Tomou Rybolou v ní hraje Marek Zeman

Nová kapela eR zveřejnila videoklip. S Tomou Rybolou v ní hraje Marek Zeman

19.12.2013 00:40 Hudba

Kytarista Toma Rybola je znám zejména z kapel Filip M., Hoo Hoo Coctail a také Up!Great. Tvůrčí přetlak, kterým v něm dřímá, ho ale letos vedl k založení nového projektu. Pod hlavičkou eR se spojil s baskytaristou Markem Zemanem a dalšími ostravskými hráči a ve studiu Mroš chystá nové album. Ve středu kapela zveřejnila první videoklip.

Zvětšit obrázek

Známý ostravský kytarista Toma Rybola založil kapelu eR.
Foto: Archiv umělce

„Projekt eR vznikl z mé potřeby uvést do života písně, které jsem složil mimo své domovské kapely a které jsem hrál průběžně během let na zkušebně s bubenicí Zu a basákem Marem Zemanem. Je to prostě jen výsledek mé radosti z hudby a zřejmě mého určitého přetlaku, který mám. Prostě potřebuji sebou smýkat z žánru do žánru,“ říká Toma Rybola. „Už dlouho jsem měl v úmyslu tyhle písně natočit a původně jsem si myslel, že půjde jen o studiový projekt. Jenže protože všichni v kapele milujeme živé hraní, tak jsme vylezli na pódia,“ dodává.

Kapelu eR tvoří kromě Tomy Ryboly a Marka Zemana také klávesista Pavel Sotoniak, bubeník Kocour a saxofonistka Marcela Kučová. V této sestavě odehrála kapela zatím čtyři koncerty a chystá debutové cédéčko. „Album nahráváme ve velmi pomalém tempu, užíváme si to, zatím jsme asi v polovině a nespěcháme nikam,“ říká Rybola.

Možná je neobvyklé, že kapela vydává klip dříve než oficiální cédéčko. „Klip jsme natočili na první píseň, kterou jsme uveřejnili, protože nemám potřebu zachovávat klasický formát – deska a pak klip. Takže je možné, že další píseň se objeví taktéž s videem,“ říká Rybola. Scénáře a režie klipu se ujala původní bubenice a fotografka Zu, kameru a střih obstaral fotograf Richard Rajdus. Role měnících se žen v klipu vytvořily Taťána Košařová, Denisa Svaková a Zrenix Ix. Ve vedlejších rolích se mihnou také chlapci z kapely a pes Tripko.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.