Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Po rozhlasovém záznamu se inscenace S nadějí, i bez ní dočká televizní verze

Po rozhlasovém záznamu se inscenace S nadějí, i bez ní dočká televizní verze

3.1.2014 00:00 Divadlo

Mimořádně zdařilá divadelní inscenace s názvem S nadějí, i bez ní, kterou uvádí Komorní scéna Aréna, bude mít nejenom svou rozhlasovou podobu. Hra Tomáše Vůjtka, ve které exceluje Alena Sasínová-Polarczyk v roli Josefy Slánské, bude k vidění i v televizi. Inscenace byla v prosinci zaznamenána ve studiu České televize v Ostravě-Radvanicích a odvysílána by měla být v průběhu tohoto roku.

Zvětšit obrázek

Snímek z natáčení televizního záznamu inscenace S nadějí, i bez ní.
Foto: Roman Polášek

Rozhlasový záznam odvysílal Český rozhlas Vltava loni. Teď je na řadě i Česká televize. „Půjde o záznam inscenace tak, jak ji znají diváci z jeviště Komorní scény Aréna, tedy se stejnými herci, se stejnou scénou a podobně. Jen je vše přeneseno do televizního studia v Radvanicích,“ informovala mluvčí Komorní scény Aréna Alice Taussiková.

Text hry Tomáše Vůjtka, kterou divadlo uvádí už dva roky, je inspirován knihou Zpráva o mém muži Josefy Slánské, manželky tajemníka KSČ Rudolfa Slánského, který byl v padesátých letech odsouzen a následně popraven. Hlavním tématem je život manželů Slánských z pohledu Josefy. Příběh se odehrává na stanici StB, kde je Slánská vyslýchána.

Inscenace má velmi dobré ohlasy návštěvníků i kritiky, získala například prestižní Cenu Marka Ravenhilla, dvě nominace na Cenu Alfréda Radoka a Alena Sasínová-Polarczyk se ocitla díky výkonu v roli Josefy Slánské v širší nominaci na Cenu Thálie.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.