Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravští muzikanti chystají benefici pro děti těžce zraněného bubeníka

Ostravští muzikanti chystají benefici pro děti těžce zraněného bubeníka

7.1.2014 10:48 Hudba

Velký boj o samotný život už pravděpodobně vyhrál hudebník Stanislav Hovadík, který 30. září utrpěl těžký pracovní úraz a od té doby je upoután na nemocniční lůžko. Jeho rodina ale zůstala bez prostředků a dostala se do velkých finančních problémů. Ostravská muzikantská scéna po nedávném koncertu pro Jiřího Banyho Tomáška, který je také upoután na lůžko, nyní chystá další benefici. Koncert se uskuteční v sobotu v klubu Barrák a jeho výtěžek bude věnován manželce zraněného bubeníka.

Zvětšit obrázek

Stanislav Hovadík při jednom z koncertů.
Foto: Archiv Stanislava Hovadíka

Stanislav Hovadík, který je otcem dvou malých dětí, utrpěl vážný úraz poté, co se zřítil ze střechy, kterou opravoval. „Spadl z desetimetrové výšky na střechu a z ní pak ještě na zem. Způsobil si vážné zranění hlavy a zlomeniny nohou, rukou a žeber. Podle posledních zpráv se jeho stav po poslední operaci, kterou prodělal 31. prosince, naštěstí zlepšuje. Snad bude i chodit, protože páteř nebyla poškozena. Léčení to ale bude ještě rozhodně na dlouho,“ říká ostravský hudebník Jiří Štverka, který koncert v klubu Barrák organizuje. „Standova rodina potřebuje pomoc, protože zůstala bez hlavního příjmu a nedostává se jí prostředků na normální život,“ vysvětlil Štverka.

Vstup do klubu bude podle něj v sobotu zdarma, návštěvníci ale mohou rodině Stanislava Hovadíka poskytnout libovolný příspěvek do kasičky. Peníze budou v závěru koncertu předány Standově manželce, která bude v klubu přítomna. Zatím svou účast potvrdilo sedm kapel, například Filip M., Hastr, Up!Great, Zpocený voko nebo Marxova tchýně. „V Ostravě se všichni muzikanti vzájemně znají, takže nebyl problém oslovit všechny kapely, které mne napadly a které v minulosti měly ke Standovi nějaký vztah,“ řekl.

Koncert začne už v 18 hodin. „Moje představa je taková, že se kapely budou střídat v rychlém sledu asi po třiceti minutách. Zatím svou účast potvrdilo sedm kapel a ještě máme nějaké nepotvrzené. Je také možné, že v závěru se uskuteční i společný jam zúčastněných muzikantů,“ dodal Štverka.

Koncertu se bude účastnit také část kapely Up!Great, se kterou Hovadík bubnoval. „Standa má kromě své absolutní lásky k hudbě ještě jednu velkou životní lásku – tou je jeho úžasná žena a dvě malé děti Terezka a Kuba. Na benefičním koncertu zahrajeme pro Standu jeho oblíbené songy, které s námi hrával. Ale hlavní je, že veškerý výdělek této akce půjde na pomoc pro Standu,“ dodává Rybola.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.