Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Část filmu o Ostravakovi bude s titulky. Prý aby mu rozuměli nejen v Ostravě

Část filmu o Ostravakovi bude s titulky. Prý aby mu rozuměli nejen v Ostravě

10.1.2014 06:17 Atd.

Podrobnosti o jednom z největších filmových překvapení tohoto roku zveřejnili ve čtvrtek v Ostravě zástupci pražské filmové společnosti s anglickým názvem Three Brothers, která hodlá ještě do konce tohoto roku uvést do kin novou českou komedii na námět kultovního Deniku Ostravaka. Už v únoru bude vyhlášen konkurz na představitele hlavní role i dalších rolí. Šanci mají jak profesionální herci, tak i široká veřejnost. Filmovým Ostravakem se tak může stát úplně každý.

Zvětšit obrázek

Přípitek na tiskové konferenci. Zleva Jiří Němec (Repronis), Jiří Krejčí (Divadlo Petra Bezruče), Viktor Krištof (producent), Vladislav Kučík (scénárista) a David Kočár (režisér filmu).
Foto: Aleš Honus

„Hlavní roli může dostat některý z profesionálních ostravských herců, může to být ale někdo úplně neznámý. Jde nám hlavně o charakter,“ říká režisér připravovaného filmu David Kočár. První kolo castingů se uskuteční na přelomu února a března. Zázemí filmařům poskytne Divadlo Petra Bezruče. Natáčet se bude v létě a premiéra v kinech se má uskutečnit ještě do konce tohoto roku.

Poněkud zvláštně může na rodilé Ostravany působit informace, že část filmu bude opatřena českými titulky. „Ostravačtině by nerozuměla většina národa. Ve filmu se bude mluvit česky i ostravačtinou. Jistá část filmu bude proto opatřena titulky. Ten jazyk je velmi zvláštní a velmi náročný, určitě ho nemůžeme použít v celém filmu,“ informovali tvůrci.

Plány filmařů, kteří stojí mimo jiné za filmem Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, jsou opravdu velkolepé. Podle jejich oficiální prezentace má snímek s názvem „Ostravak Ostravski ve filmu!!!“ navázat na zlatou éru české komedie, zastupovanou například legendárními snímky Zítra to roztočíme drahoušku nebo Světáci.

Scénář, který už je schválen autorem literární předlohy, napsal spisovatel Vladislav Kučík, který se s Ostravakem Ostravskim pod slibem mlčenlivosti o jeho identitě setkal. Stejně jako nakladatelství Repronis, které vydává Ostravakovy knihy, tak i Kučík musel podepsat smlouvu, která mu v případě prozrazení totožnosti anonymního autora stanoví vysokou finanční pokutu, protože právě na anonymitě je založena celá jedinečnost fenoménu zvaného Ostravak Ostravski.

„Zpočátku se scénářem nesouhlasil, pak se snažil do všeho mluvit. Trpělivě jsem mu vysvětloval rozdíl mezi literárním vyprávěním a filmem. Nakonec jsme si porozuměli a stali se z nás přátelé. Dá-li pánbůh, podaří se udělat dobrou komedii, kterou uvidí milióny diváků v kinech,“ netají se scénárista Kučík svými ambicemi.

Deník Ostravan.cz přinesl loni na podzim s Ostravakem Ostravskim rozhovor, ve kterém se hovoří i o možnosti filmového zpracování jeho zápisků. Anonymní blogger na dotaz, koho by si uměl představit v hlavní roli, uvedl například Norberta Lichého, Vladimíra Poláka nebo Jaromíra Nohavicu. Rozhovor čtěte ZDE.

Podle těch, kteří četli  scénář, rozhodně nepůjde o žádnou lacinou zábavu, například o druhé Babovřesky. Ostatně o tom svědčí už jen jména realizátorů.  „Když za mnou přišli s tím, že mají zájem natočit film o Ostravakovi, musím se přiznat, že jsem byl hodně skeptický.  Teď jsem ale přesvědčen, že půjde o naprosto profesionální záležitost,“ řekl Jiří Němec, šéf ostravského nakladatelství Repronis, které vydává Ostravakovy knihy.

KDO JSOU TVŮRCI CHYSTANÉHO FILMU

VLADISLAV KUČÍK (scénář): Je absolventem filmové a televizní fakulty AMU Praha. Autor řady scénáristických projektů. Jeho televizní film Jan se stal jedním z nejúspěšnějších projektů České televize a práva k jeho vysílání zakoupila řada světových televizních společností. Je autor pěti knih včetně životopisné fikce Barvy slečny Toyen, za kterou byl nominován na Státní cenu za literaturu. Autor dvou divadelních her.

DAVID KOČÁR (režie): V roce 2013 se jako druhý režisér a střihač podílel na hrané dokumentárně-dramatické sérii a filmu Cyril a Metoděj – apoštolové Sovanů. Jako režisér realizoval pilotní díl chystaného zahraničního televizního seriálu Lost Legion a se svým středometrážním snímkem Loučka 1945 reprezentoval na festivalu v Cannes. Dříve režíroval řadu videoklipů a spolupodílel se na řadě televizních filmů a seriálů.

VIKTOR KRIŠTOF (producent): Jako producent je podepsán pod novým projektem Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, ale také pod filmem Ať žijí rytíři, Loučka, a Jménem krále. Podílel se na vývoji a zajišťování rozpočtů filmových projektů se zaměřením na historii a dětskou tvorbu.

DAVID PLOYHAR (kameraman): Spolupracoval s předními českými režiséry – Petrem Nikolaevem, Vladimírem Michálkem nebo Zdeňkem Troškou. Jeho jméno se objevuje v hlavních titulcích k filmům Příběh kmotra, Cyril a Metoděj – Apoštolové slovanů, Čertova nevěsta nebo Okno do hřbitova.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.