Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Britové se v Barráku postarali o pěkně rozvibrovaný večírek

Britové se v Barráku postarali o pěkně rozvibrovaný večírek

22.1.2014 08:44 Hudba

Legendární britská punková kapela The Vibrators v úterý večer rozhýbala ostravský klub Barrák. Punkoví veteráni měli předskokany v podobě punk-hardcorové formace The Neunikneš.

Zvětšit obrázek

V Ostravě se po několika letech představili punkoví veteráni Vibrators.
Foto: Milan Bátor

Večírek zahájili ostravští chachaři The Neunikneš. S poměrně zábavným a vtípky sršícím frontmanem Hrabošem vtrhli po půl deváté energicky na pódium a nabídli set složený převážně z rychlejších věcí. Hudba kořeněná basovými vyhrávkami pozounu šlapala jako kolovrátek.

Po krátké pauze nastoupili na scénu britští hrdinové a předvedli se v plné palbě. Z původní sestavy sice zbyl jen bubeník John Eddie Edwards, nový frontman a baskytarista Pete Honkamaki však předvedl velmi energickou show, vyhecoval skalní fanoušky k pohybu a za chvíli už to vypadalo jako na poctivém punkovém koncertě.

Hudbu The Vibrators nijak nepoznamenal zub času – je místy řízlá rock ‚n‘ rollem a bluesrockem. Staví na chytlavých refrénech, nečekaných rytmických změnách a perfektní souhře.

Páteří The Vibrators byl celý večer jednoznačně veterán Edwards, kterému by jeho drive mohl závidět leckterý mladý bubenický dravec. Užíval si všechny přechody, časté stoptimy a závěrečná outra s potěšením mladíka a byl přitom naprosto přesný. Kapele to neskutečně šlapalo, působila svěže, sehraně a energicky.

Bylo zkrátka slyšet, že dobrá punková muzika nestárne. Na koncert dorazilo zejména mladší publikum, rozhodně nebylo vyprodáno, o to větší pohoda však panovala a punkeři si svá poga mohli rozjíždět naplno. Celý koncert provázel perfektní zvuk, všechny nástroje včetně zpěvu byly konkrétní, pan zvukař skutečně uměl. Jako celek na mne koncert zapůsobil profesionalitou a výbornou úrovní. Nezbývá než se v Barráku těšit na další hudební lahůdky.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.