Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Poslechněte si nové remixy Downbelow. Pracoval na nich i Kružík z Priessnitz

Poslechněte si nové remixy Downbelow. Pracoval na nich i Kružík z Priessnitz

30.1.2014 06:40 Hudba

Nové remixové cédéčko, které vyjde v půlce února v luxusní dvoudiskové edici, připravuje kapela Downbelow, která je vlajkovou lodí frýdecko-místecké hudební scény. První disk obsahuje čtyřpísňové EP Other World, které vyšlo loni elektronicky, a na druhém disku najdou fanoušci osm nových remixů, jejichž autory jsou členové kapel Priessnitz a Sunshine i další hudebníci. Deník Ostravan.cz přináší exkluzivně k poslechu tři z těchto remixů.

Zvětšit obrázek

Frýdecko-místecká kapela Downbelow.
Foto: Petr Hrubeš

Cédéčko obsahuje jak remixy písní z loňského EP Other World, tak z předchozího vynikajícího alba Roadside Traveler z roku 2011. Nahrávky představují písně frýdecko-místecké kytarovky v poněkud jiném hávu. Pracovali na nich Petr Kružík (Priessnitz), Super Tuzex Bros (Sunshine), Amak Golden a několik dalších autorů.

„Vyrůstal jsem na Depeche Mode nebo Front 242, kteří remixovali každý singl, a proto jsem rád, že i kytaroví Downbelow mají své remixy. Ostatně, jak říká náš producent Amak Golden, písnička musí být silná i na akustické kytaře u táboráku. Pak jí můžeš dát libovolnou formu, klidně to může být i techno. Sdělení zůstane pořád stejné,“ tvrdí baskytarista kapely Lukáš Horký.

Dvojdiskovou edici EP Other World doplněnou o osm remixů kapela pokřtí 8. února v klubu Stolárna ve Frýdku-Místku. S kapelou vystoupí jako host Petr Kružík a jako předkapela se představí místní formace Meybe.

Právě Petr Kružík, který je držitelem Českého lva za hudbu k filmu Alois Nebel, je autorem dvou z osmi remixů. Jde o jeho debut na remixérském poli. „Občas s námi hostuje na pódiu. Cítím, že jsme hudebně úzce propojení. Hundred Miles v remixu od Petra Kružíka zní trochu jako Priessnitz,“ říká Horký.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.