Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Do Ostravy přijede Jamie Woon. Je to pětadvacáté zahraniční jméno Colours

Do Ostravy přijede Jamie Woon. Je to pětadvacáté zahraniční jméno Colours

19.2.2014 00:01 Hudba

Program letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava se začíná rýsovat do plné krásy. Téměř každý den pořadatelé potvrzují jedno nové zahraniční jméno. Tím posledním je britský písničkář Jamie Woon, majitel sametového hlasu, který vytváří hudbu na pomezí jemného dubstepu, soulu, R&B, folku a elektroniky. Celkem už je zveřejněno 25 jmen zahraničních kapel a interpretů a deset jmen z České republiky.

Zvětšit obrázek

Britský písničkář Jamie Woon míří na Colours of Ostrava.
Foto: Archiv umělce

„Nikdy jsem nechtěl patřit do jedné scény. Vždycky jsem chtěl dělat popmusic,” řekl Woon v nedávném rozhovoru pro deník The Guardian. Nakonec ale všechno dopadlo jinak. „Když v roce 2007 uvedl a cappella americký lidový žalozpěv Wayfaring Stranger, byla z toho událost, násobená pozdějším remixem od Buriala. Jamie Woon tím lépe nemohl naznačit, odkud přišel a kam směřuje – k folkovým písním prohnaným laptopem. Zkraje si dokonce na podiu vystačil sám s kytarou a loopstation,“ tvrdí hudební publicista Jiří Moravčík.

Po otci z Malajsie získal „neanglický vzhled“, po matce, vážené skotské zpěvačce a vyhledávaná studiové vokalistce Mae McKennové, která spolupracovala s Kylie Minogue, Pete Townshendem, Björk i s Annie Lennox, zdědil vztah k tradiční hudbě, folku, blues a country. „Není jediným písničkářem s kořeny v britském folku využívajícím elektroniku, na dubstep vsadil ale pouze on, bez zastírání, že stejně jako obdivuje Nicka Drakea a Johna Martyna jsou mu blízcí Burial a Ramadanman. To že vystudoval slavnou londýnskou uměleckou školu Brit School takřka ve stejném čase jako Adele, Katy B nebo Amy Winehouse moc nezmiňuje – do téhle soulové retro party nikdy nepatřil,“ dodává Moravčík.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.