Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Houslový talent století Julia Fischer bude ozdobou Janáčkova máje

Houslový talent století Julia Fischer bude ozdobou Janáčkova máje

5.3.2014 00:00 Hudba

Jedna z nejžádanějších houslistek planety Julia Fischer, o které se hovoří jako o houslovém talentu století a která je proslulá nápaditou a svěží interpretaci klasických děl, bude hlavní hvězdou festivalu Janáčkův máj. Julia Fischer hraje s úžasnou hudební inteligencí a hudbě dává cit, jejímu věku až překvapivě zralý.

Zvětšit obrázek

Německá houslistka Julia Fischer, hvězda festivalu Janáčkův máj
Foto: Deutsche Grammophon

V Ostravě zahraje Julia Fischer 28. května. „Ze srdce přeji a tak trochu závidím všem ostravským posluchačům, kteří vyslechnou recitál Julie Fischer na letošním Janáčkově máji. Je malým zázrakem, že se festivalovému managementu podařilo paní Fischer získat, protože patří k nejžádanějším umělkyním na této planetě. Pro mne osobně je Julie hvězdou, jejíž záře oslní každého, kdo miluje hudbu, protože její výraz je tak čistý, bezprostřední a nadpozemský,“ říká český houslový virtuóz Ivan Ženatý, který od roku 2012 působí v USA na Cleveland Institute of Music.

Julii Fischer považují pořadatelé za největší hvězdu letošního ročníku. Je nositelkou mnoha významných ocenění. Mezi ta nejzvučnější patří Umělec roku na prestižních britských cenách Gramophone Awards v roce 2007 nebo Instrumentalista roku na MIDEM Classical Awards v roce 2009. „Podle vlastních slov si velmi váží vítězství v Mezinárodní houslové soutěži Yehudiho Menuhina, které se zúčastnila už v jedenácti letech a z níž si kromě první ceny odnesla i zvláštní cenu za nejlepší provedení Bachovy skladby pro sólové housle. O rok později, v roce 1996, vyhrála 8. ročník soutěže Eurovize pro mladé instrumentalisty. Tyto dva krátce po sobě jdoucí úspěchy ji definitivně nasměrovaly ke kariéře sólistky,“ říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Julia Fischer hraje na italský nástroj z dílny Giovanniho Battisty Guadagniniho z roku 1750. Na Janáčkově máji zahraje houslový recitál za doprovodu Milany Chernyavské. Vystoupí ve středu 28. května v 19. hodin ve společenském sále Domu kultury města Ostravy.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.