Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Irský festival nabídne doprovodný program. Kromě hudby i divadlo, přednášky a jídlo

Irský festival nabídne doprovodný program. Kromě hudby i divadlo, přednášky a jídlo

21.3.2014 00:00 Atd.

Bohatý doprovodný program nabídne letošní již 10. ročník irského kulturního festivalu, který se od pondělí 24. do soboty 29. března uskuteční na několika místech Ostravy. Zájemci o kulturu ostrovního státu s bohatou a dramatickou historií se mohou těšit například na představení v Divadle Petra Bezruče či na projekce a přednášky publicisty a filmového kritiky Martina Jirouška v kavárně Sádrový Ježek. Kromě toho se po celý týden v Ostravě uskuteční Týden irské gastronomie.

Zvětšit obrázek

Pořadatel Irského kulturního festivalu Jason Fitzgerald.
Foto: Aleš Honus

„Letos přinášíme téměř kompletní představení irské kultury. Chybí snad už jedině sport. V tomto směru jsme rozhodně nejkomplexnější a největší akce v Česku,“ řekl pořadatel festivalu Jason Fitzgerald. Ten letos do Ostravy pozval i šest kapel hrajících irskou hudbu. Vystoupí na koncertech v klubech Stodolní ulice a pak i na závěrečném megakoncertě v Bonver Aréně. Vstup na koncerty je zdarma.

Divadelní představení festival letos nabídne úplně poprvé. Pořadatelé se spojili s Divadlem Petra Bezruče, které 25. března uvede představení Mrzák inishmaanský autora irského původu Martina McDonagha.

Hned dvě přednášky pak do programu zařadil publicista Martin Jiroušek. Obě se uskuteční v kavárně Sádrový Ježek. Nejprve se 24. března zaměří na jedinečný film žijícího klasika irské kinematografie Neila Jordana Malý řezník. Ve svém komponovaném večeru se bude věnovat i původní literární předloze Patricka McCabeho. Ve druhém pořadu se pak Jiroušek zaměří na irského spisovatele Brama Stokera, který se proslavil nesmrtelným dílem Drákula. Jiroušek chce příchozí zavést ke kořenům irské kultury a hororu.

„Stejně jako v minulých letech nabídneme lidem i irské jídlo,“ řekl pořadatel akce. Během degustačního týdne nabídne hostům hotelu Birioni ochutnávku tradičního irského jídla. Výběr z tradičních irských receptů bude zahrnovat pokrm z mořských plodů či irský jehněčí guláš.

Ale především hudbou se proslavila irská kultura. V klubech Bernies Irish Pub a Baxters na Stodolní ulici se od 25. března proto uskuteční každý večer až do pátku živé koncerty. Na nich se představí hned několik kapel ze zahraničí. Koncerty budou začínat ve 19, ve 20 a ve 22 hodin.

 

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.