Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Filmová scéna Colours v novém Světě techniky nabídne 11 celovečerních filmů

Filmová scéna Colours v novém Světě techniky nabídne 11 celovečerních filmů

16.6.2014 00:00 Atd.

Klasické snímky světové kinematografie jako Pulp Fiction, Koyaanisqatsi, 2001: Vesmírná odysea, Ostře sledované vlaky, unikátní hudební dokumenty o Georgi Harrisonovi, flamenku, konžské hudbě ulice nebo punku v Africe i čerstvé novinky v kinech. Taková bude filmová scéna na červencovém festivalu Colours of Ostrava, která letos nabídne 11 celovečerních snímků a bude poprvé umístěna do kinosálu v nové budově Velkého světa techniky v industriálních Dolních Vítkovicích.

Zvětšit obrázek

Kultovní snímek Pult Fiction bude uveden v digitálně remasterované verzi
Foto: Archiv

Program filmové scény pro letošní Colours vzniká ve spolupráci s Letní filmovou školou Uherské Hradiště, která proběhne od 25. července do 2. srpna. „Díky novému kinosálu ve Velkém světě, který bude otevřen v rámci publicity projektu Svět techniky, budou moci návštěvníci filmy sledovat z pohodlných sedaček na velkém plátně i s dokonalým zvukem,” říká ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Na každý ze tří dnů dramaturgové Letní filmové školy připravili pro Colours jiné zaměření.

Pátek bude ve znamení čtyř novinek z nabídky Asociace českých filmových klubů, které měly premiéru v posledních dvou letech. Francouzská komedie Attila Marcel režiséra Sylvaina Chometa o třicátníkovi Paulovi, který díky bylinkovému čaji dokáže vyvolat ty nejzapadlejší vzpomínky, okouzlí všechny milovníky Amélie z Montmartru. Britské drama Rozbitý svět režiséra Rufuse Norrise s Timem Rothem v hlavní roli je silnou, podmanivou a dojemnou studií lásky v jejích mnoha formách – idealizované, neopětované, nechtěné a bezpodmínečné. Dětské protagonisty koprodukčního dokumentu Cesta do školy, žijící ve čtyřech různých koutech světa, spojuje společná touha po poznání. Uvědomují si, že jedině studium jim může otevřít bránu k lepší budoucnosti a proto se každý den vydávají na dlouhou a strastiplnou cestu za vzděláním. Pátek uzavře oceňovaný český dokument Show! režiséra Bohdana Bláhovce, který déle než rok sledoval cestu dívčí kapely 5Angels za slávou.

Sobota nabídne klasické snímky světové kinematografie z Projektu 100 – hudební dokument Koyaanisqatsi, ve kterém režisér Godfrey Reggio beze slov, jen prostřednictvím fascinujících obrazů a za doprovodu úchvatně minimalistické hudby Philipa Glasse poprvé komentuje vztah přirody a člověka. Kultovní sci-fi 2001: Vesmírná odysea není asi třeba více představovat. Toto mistrovské dílo režiséra Stanleyho Kubricka inspirované povídkou Arthura C. Clarka vyvolalo v době svého uvedení do kin přímo masovou hysterii a téměř okamžitě se zařadilo mezi nejlepší díla filmové historie. Na Colours bude snímek uveden v restaurované digitální kvalitě. Kultovní film Pulp Fiction – Historky z podsvětí je autorskou Biblí Quentina Tarantina. I tento film bude na Colours uveden v nové, restaurované a digitální verzi. Sobotu zakončí klasika Ostře sledované vlaky z roku 1966, kterou režisér Jiří Menzel natočil podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala.

Neděle na filmové scéně Colours představí unikátní hudební dokumenty: snímek Punk v Africe režiséra Keithe Jonese a Deona Maase je příběh multi-rasového punkového hnutí, které se zrodilo z nedávných sociálních a politických převratů ve třech zemích v jižní Africe. Španělsko-český dokument Děti flamenka vypráví o dvou mladých talentovaných umělcích, kteří pocházejí z rozdíleného etnického a rodinného zázemí, ale jejich cesty se protnou díky jejich mimořádnému talentu a lásce k hudbě flamenka. Vynikající dokument George Harrison – Living In The Material World amerického režiséra Martina Scorseseho přibližuje život jednoho z nejslavnějších muzikantů všech dob. Snímek je svědectvím o jeho dětství v Liverpoolu, legendární éře Beatles, sólové kariéře i soukromém životě. Dokument získal dvě ceny Emmy. Závěrečným filmem celé scény se stane francouzský dokument Tanec Jupitera o charismatickém vůdci kapely Okwess Internation, který si říká Jupiter a který zároveň na Colours letos vystoupí.

Přestávky mezi všemi filmy zaplní krátké studentské snímky z nabídky festivalu Fresh Film Fest.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.