Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Morenike Fadayomi z Ohnivého anděla: Každý operní pěvec musí být trochu posedlý

Morenike Fadayomi z Ohnivého anděla: Každý operní pěvec musí být trochu posedlý

8.6.2015 00:00 Divadlo

U příležitosti poslední reprízy operní inscenace Ohnivý anděl v této sezóně jsme vyzpovídali představitelku hlavní role Morenike Fadayomi, která se vůbec naposledy představí ostravskému publiku.  Současně půjde o poslední představení pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry.  V příští sezóně bude mít Ohnivý anděl v Ostravě už jen pouhá tři představení a další dvě na zájezdech v Praze a Bratislavě, kde se v roli Renaty představí alternantky Iordanka Derilova a Elena Suvorova.

Zvětšit obrázek

Morenike Fadayomi jako Renata v opeře Ohnivý anděl
Foto: Martin Popelář

Ve středu 10. června vás mohou diváci naposledy vidět v roli Renaty v inscenaci Ohnivý anděl. Interpretace této role je velmi náročná, ale co na ní bylo nejtěžší?

Role Renaty je skutečně těžká, Renata nemá komplexní povahu a je plná emocionálních houpaček a nálad, ale také hudbu není jednoduché zpívat – je zde přechod od parlanda přes lyriku až do dramatických výbuchů, a to je výzvou pro každý soprán. Náročný byl pro mě také zpěv v ruském jazyce, bohužel rusky nemluvím, takže naučit se tento nádherný kus byla velká výzva.

Co považujete za nejzajímavější na této opeře?

Nejzajímavější je myslím hudební zpracování opery, každá nota něco znamená, v tom tkví bohatost a krása, ale pak také podivnosti, hektické a dramatické aspekty, to prostě osloví posluchače.

Jaký je váš vztah k hudbě slovanských skladatelů?

Můj vztah k slovanským skladatelům je obrovský, ráda zpívám tento repertoár a měla jsem možnost zpívat spoustu rolí, zpívala jsem od Janáčka Káťu Kabanovou, Věc Makropulos, od Smetany Prodanou nevěstu, pak od Dvořáka Rusalku, Šostakovičovu Lady Macbeth a teď překrásnou roli od Prokofjeva.

Renata je žena posedlá démony, máte také nějakou posedlost? Můžete nějakou prozradit?

Myslím, že každý má nějakého démona, nebo přinejmenším někde v nás tento démon číhá, a mou posedlostí je má práce, myslím, že každý operní pěvec musí být trochu posedlý!

Jaká je Morenike Fadayomi mimo operní svět? Můžete přiblížit své soukromí, co děláte ve svém volném čase?

Mimo operní svět, když mám nějaký čas sama pro sebe, jsem ráda doma. Jako operní pěvkyně musím hodně cestovat a jsem šťastná, když se dostanu domů a trávím čas s manželem a svou kočkou. Ale také mám ráda cestování a poznávání různých zemí a jednou mých největších zálib jsou koně, bohužel nemám na jízdu na koni moc času, ale je to jedna z mých nejoblíbenějších aktivit.

Jak se cítíte, když se vracíte do Ostravy, těšíte se?

Návrat do Ostravy je jako příjezd domů k rodině, opravdu mám ráda zdejší prostředí opery, kolegové jsou skvělí, ráda se sem vracím zpívat, účinkování zde je velmi vzrušující!

(Autorka je tisková mluvčí Národního divadla moravskoslezského)

Marcela Bednaříková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.