Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Devatenáctý ročník festivalu Ost-ra-var přinese spoustu novinek

Devatenáctý ročník festivalu Ost-ra-var přinese spoustu novinek

23.11.2015 00:00 Divadlo

Už devatenáctý ročník Festivalu ostravských činoherních divadel Ost-ra-var se uskuteční od středy 25. listopadu do neděle 29. listopadu v Ostravě. Ostravská činoherní divadla si opět pozvala divadelní kritiky a teoretiky, pedagogy, kulturní redaktory a praktické divadelníky, stejně jako studenty vysokých divadelních škol. Letošní ročník přináší řadu zásadních novinek.

Zvětšit obrázek

Festivalový seminář se v roce 2014 uskutečnil v Komorní scéně Aréna.
Foto: Ost-ra-var

Asi největší změnou je účast dalšího divadla. „Ze Staré arény se pozvolným procesem stává profesionální divadlo, a proto se zúčastní jednou inscenací, která se stane i předmětem rozboru na seminářích. Pro příští ročník plánujeme, že od nového člena rodiny ostravských profesionálních divadel uvedeme v oficiálním programu inscenace dvě či tři. Letos druhou inscenaci tohoto divadla uvidí diváci v off programu, který je další novinkou přehlídky,“ uvádí jeden ze zakladatelů festivalu a dramaturg činohry NDM Marek Pivovar.

Tím ale výčet novinek nekončí! Smyslem festivalu je účastníkům v několika dnech nabídnout reprezentativní průřez tvorbou ostravských profesionálních divadel za poslední rok. Své názory na uvedené inscenace pak mohou zúčastnění vyjevit na seminářích, jichž se účastní divadelní kritikové a teoretikové, studenti divadelní vědy a samozřejmě inscenátoři a ti z herců, kterým to náročný festivalový program dovolí.

„Důležitou změnou je také větší zapojení divadelníků do debat na seminářích, kde doposud hovořili téměř výhradně kritici a studenti. Slibujeme si od toho, že debaty tak získají zpět svěžest a jiskru, jichž se v posledních ročnících pohříchu nedostávalo,“ pokračuje Marek Pivovar.

Součástí celého festivalu jsou také již zmíněné tradiční rozborové semináře. Tematický seminář se letos bude zabývat posláním kritiky a také jejím aktuálním stavem. „Čekáme živou debatu, lze očekávat, že názory kritiků a divadelníků budou dosti odlišné,“ dodává Marek Pivovar.

A tady je příležitost pro všechny diváky – máte-li odvahu a chuť zapojit se do debaty na tematickém semináři, zkuste odpovědět na následující otázky: Čtete divadelní kritiky? Mají pro vás nějaký význam při vlastním úsudku o viděném představení? Jaký význam vlastně má divadelní kritika? Jak své poslání naplňuje ta současná? Odpovědi zašlete na e-mailovou adresu marek.pivovar@seznam.cz a doplňte i své telefonní číslo. Organizátoři festivalu se vám ozvou.

Festival Ost-ra-var pořádá činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského ve spolupráci s divadlem Komorní scéna Aréna, Divadlem Petra Bezruče a Starou arénou.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.