Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Akce Měšťanská kuchyně předmoderní doby

Měšťanská kuchyně předmoderní doby

Ostravské muzeum
Moravská Ostrava a Přívoz
11.02.202517:00 hod.

Beseda s Prof. PhDr. Irenou Korbelářovou, Dr., děkankou Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě

O měšťanském stravování můžeme uvažovat jako o fusion kuchyni. Města totiž představovala od svých počátků lokality absorbující a propojující regionální vlivy s méně obvyklými kulturními prvky původem odjinud. Platilo to rovněž o kulinární kultuře, zejména o měšťanské kuchyni. Postupně se vyvinula ve směsici jídel a nápojů, odrážející typické stravovací zvyky okolního venkova, možnosti dané produkcí potravinářských cechů, nabídku dovozového zboží i zprávy o novinkách v přípravě, chuti a konzumaci jídla. Významnou roli při prosazování kulinárních trendů sehrávaly měšťanské elity, které vždy toužily přiblížit se šlechtickým vzorům. Pojďme si měšťanskou kuchyni předmoderní doby představit se zapojením všech smyslů: slovem, obrazem i drobnou degustací.