Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravské muzeum přiblíží celoživotní dílo scénografky Marty Roszkopfové

Ostravské muzeum přiblíží celoživotní dílo scénografky Marty Roszkopfové

5.11.2013 00:14 Atd.

V Ostravském muzeu bude ve čtvrtek zahájena retrospektivní výstava Marta Roszkopfová 2013 (scénografie), která veřejnosti představí dílo jedné z nejvýraznějších jmen současné české scénografie a kostýmů, ostravské výtvarnice Marty Roszkopfové. Návštěvníci výstavy, která bude k vidění až do 10. prosince, zhlédnou na 1000 kreseb kostýmních a divadelních náhvrhů a 60 scénografických modelů ze sbírek Ostravského muzea a autorského archivu.

Zvětšit obrázek

Petr Krátký během vernisáže svých videosnímků v klubu U Peciválů.
Foto: Ivan Motýl

Svými téměř 300 autorskými inscenacemi si Marta Roszkopfová vymezuje významně prostor v historii české scénografie. Podstatná část její tvorby je svázána s Divadlem Petra Bezruče a režiséry ostravských divadelních domů, zejména s Josefem Janíkem. Na výtvarné podobě inscenací spolupracuje také s dalšími výtvarníky, takže výsledné číslo návrhů dosahuje více než 350 inscenací jen v České republice.

V zahraničí pak reprezentuje českou scénografii na Slovensku, v Polsku a Německu. Autoritu jejího díla potvrzuje účast na prestižních scénografických a kostýmních výstavách třech kontinentů: v Evropě, Americe (USA) a Číně. Její dílo je zastoupeno v renomovaných sbírkách Národního muzea a Národní galerie v Praze. Se svým mužem Viktorem Kolářem, jedním z nejrespektovanějších českých fotografů, žije a tvoří v Ostravě.

Výstava je pokračováním tříleté úspěšné spolupráce Ostravského muzea a Národního divadla moravskoslezského v rámci projektu prezentace ostravské scénografie a osobností ostravské kultury

(Za použití tiskové zprávy)

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.