Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kvůli nemoci Evy Urbanové se neruší žádné představení. Náhrada bude důstojná

Kvůli nemoci Evy Urbanové se neruší žádné představení. Náhrada bude důstojná

6.11.2013 00:01 Hudba

Jedna ze stěžejních akcí letošních oslav 200. výročí narození skladatele Richarda Wagnera – koncert s názvem Wagner Gala v ostravském Gongu se uskuteční i přesto, že jeho hlavní hvězda Eva Urbanová je nemocná. Pořadatelé sehnali důstojnou náhradu v podobě sopranistky Maidy Hundeling. Koncert nazvaný Wagner Gala se uskuteční 15. listopadu od 19 hodin v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice. V průběhu večera zazní výběr nejslavnějších předeher a scén z oper Tannhäuser, Bludný Holanďan, Tristan a Isolda, Parsifal a Mistři pěvci norimberští.

Zvětšit obrázek

První dáma české opery Eva Urbanová.
Foto: Archiv umělkyně

Hlavní hvězdou večera měla být právě Eva Urbanová, sólistka Národního divadla v Praze. „Již delší dobu se potýká s neustále se opakujícími virózami, které značně omezovaly její vystoupení. Tento stav ji donutil k rozhodnutí podstoupit komplexní vyšetření. Na základě tohoto vyšetření jí bylo doporučeno radikální řešení chronického stavu během hospitalizace v nemocnici. S ohledem na délku hospitalizace a následnou rehabilitaci jí byl nařízen absolutní hlasový i fyzický klid až do 25. listopadu. Z tohoto důvodu byla nucena zrušit svá vystoupení, která měla na tuto dobu naplánována,“ říká tajemnice Evy Urbanové Jaroslava Herzerů.

Místo Evy Urbanové v programu, který zůstává nezměněn, zaujme jiná skvělá sopranistka – Maida Hundeling. Tato pěvkyně, původem z Tunisu, vystupuje na operních scénách po celé Evropě. Představila se dokonce i v Mekce operních zpěváků – italské  La Scale.  Neznámá není ani v Ostravě, kde v Národním divadle moravskoslezském vystoupila poprvé jako Jenůfa v opeře Její pastorkyňa a letos zazářila ve Wagnerově opeře Lohengrin.

Další představení opery Lohengrin se má uskutečnit již 8. listopadu v Divadle Antonína Dvořáka. Místo Evy Urbanové vystoupí v roli Ortrud bulharská sopranistka Jordanka Derilova. V derniérovém představení Catalaniho opery La Wally dne 23. listopadu od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka vystoupí v titulní roli místo Evy Urbanové polská sopranistka Therese Waldner.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.