Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Gregory Porter, dvakrát nominovaný na Grammy, přiváží do ostravského Gongu nové album

Gregory Porter, dvakrát nominovaný na Grammy, přiváží do ostravského Gongu nové album

9.11.2013 00:01 Hudba

Americký jazzový zpěvák Gregory Porter, považovaný za největší zjevení posledních let a možného nástupce Nat King Cola, se již zanedlouho představí v Ostravě. Vystoupí na druhém koncertu ze série Solo Colours Concerts, a to 29. listopadu v hale Gong v Dolních Vítkovicích.

Zvětšit obrázek

Americký jazzový zpěvák Gregory Porter míří do Ostravy.
Foto: Archiv pořadatelů

Gregory Porter nabízí většinu z toho, co byste od jazzového zpěváka, skladatele, herce a básníka očekávali a dostane se vám přitom ještě čehosi navíc, včetně „těžkého emocionálního nákladu“ a podivné čepice zahalené tajemstvím kterou nikdy nesundává.

Za první dvě alba – Water a Be Good –  získal nominace na Grammy a přízeň slavných kolegů. Moderátor televizního show The Late Show Jools Holland každého dopředu upozorňuje, ať se připraví na to, že mu z poslechu Portera doslova spadne čelist. „Trumpetista Wynton Marsalis ho nazval gigantem současného jazzu a z Colours of Ostrava dobře známý Jamie Cullum získal pocit, že stál vedle velikána. Poklonu teprve dvaačtyřicetiletému černošskému zpěvákovi vysekly také Dianna Reeves nebo Erykah Badu,“ uvedla pořadatelka koncertu Zlata Holušová.

Do Ostravy přijede velmi sympatický a lidsky otevřený Gregory Porter s čerstvým třetím albem  Liquid Spirit natočeným pro významné vydavatelství Blue Note. Album vyšlo před několika týdny. „Zpěváka doprovodí kapela špičkových muzikantů – klavírista Chip Crawford, baskytarista Aaron James, bubeník Emanuel Harrold a saxofonista Yosuke Sato,“ informovala Holušová.

Solo Colours Concerts je série koncertů z dramaturgické dílny pořadatelů festivalu Colours of Ostrava. Cílem je nabídnout pohodovou atmosféru a možnost lépe si vychutnat špičkové světové umělce, které měli posluchači možnost slyšet naživo v rámci hudebního festivalu Colours of Ostrava, popřípadě ještě českým publikem nebyli vůbec objeveni. Kromě Gregory Portera se tak Ostravané mohou těšit na koncert slavné irské písničkářky Lisy Hannigan 28. listopadu a v předvánočním čase – 5. prosince – také na slavný London Community Gospel Choir z Velké Británie.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.