Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Mladinká ostravská pop star Elis pokřtí v Parníku své debutové album

Mladinká ostravská pop star Elis pokřtí v Parníku své debutové album

12.11.2013 00:00 Hudba

Své první album Shubidu pokřtí v úterý 12. listopadu v klubu Parník mladá ostravská zpěvačka Eliška Mrázová, která vystupuje pod uměleckým pseudonymem Elis. Kmotrem cédéčka bude americký baskytarista Fernando Saunders, známý ze spolupráce s Ericem Claptonem nebo Lou Reedem. U příležitosti vydání alba byl zveřejněn i videoklip k titulní písni.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka Elis Mrázová pokřtí v klubu Parník své debutové album Shubidu.
Foto: Archiv zpěvačky

Koncert začne ve 20 hodin a zazní během něj zejména nejnovější písně z alba, které si Elis většinou napsala sama. „V úvodu koncertu se mnou vystoupí Markéta Konvičková. Zazpíváme spolu duet Bye, Bye!, který jsem pro ni napsala k osmnáctinám. Pak bude blok mých písniček a následovat bude samotný křest alba, účast přislíbil Fernando Saunders,“ řekla Elis. V závěru druhé poloviny koncertu pak se pak na pódium ještě jednou vrátí Markéta Konvičková a zazpívá také Daniel Mrózek.

Elis, která je nejenom talentovanou zpěvačkou, ale i častým objektem zájmu bulvárních médií, v současné době studuje na jedné z ostravských středních škol. „Nejdůležitější událostí nejbližší doby pro mne bude předvánoční turné Marie Rottrové, během kterého vystoupím jako host spolu s Markétou Konvičkovou. Na příští rok plánuji i vlastní turné, ale protože mne čeká maturita, bude to až ve druhé polovině roku,“ dodala zpěvačka.

Eliška Mrázová se již od útlého dětství pohybuje v uměleckém prostředí, je dcerou filmového režiséra a animátorky loutkových filmů. Od sedmi let působila v operním sboru Národního divadla moravskoslezského, od dvanácti let byla žačkou profesorky Libuše Klusové. V patnácti začala hostovat v kapele Moribundus pod vedením Petra Vitáska a seznámila se mimo jiné s baskytaristou Fernando Saundersem. Na jeho album mu nazpívala vokály a také jeden duet, Fernando na oplátku nahrál baskytaru do písně Feel Sorry For You a později napsal pro Elis píseň s názvem I Can´t Live Without You.

V 17 letech se Elis zúčastnila soutěže Golden Lute kde se umístila na druhém místě a díky tomu dostala příležitost zazpívat na festivalu Souznění. Krátce poté začala spolupráce s producentem Petrem Šiškou, který navrhl, že by mohla složit píseň k blížícímu se Valentýnu. Píseň Depressing Valentine´s se záhy ocitla v první padesátce nejhranějších českých písní.

Na svém kontě již má Elis několik videoklipů a nyní i debutové cédéčko. Letos složila hudbu k pořadu Draci v hrnci, které se vysílá na programu ČT:D a získala třetí místo v prestižní americko-britské hitparádě BEAT 100 za píseň Letter to Mom (Píseň mamince), inspirovanou skutečným dopisem z koncentračního tábora (v české verzi Poslední psaní).

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.