Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Robert Šimek z metalových Malignant Tumour: Než napadne sníh, bude nový klip

Robert Šimek z metalových Malignant Tumour: Než napadne sníh, bude nový klip

15.11.2013 01:09 Hudba

Ostravská crust metalová kapela Malignant Tumour už 22 let patří k nejzábavnějším kapelám v oblasti metalu a rock and rolu. Hudba je to sice jen pro otrlé, nicméně kapela si v poslední době získala uznání na domácí hard&heavy scéně v podobě žánrové ceny Anděl i ceny metalové kritiky Břitva. Její videoklipy v sobě nesou pro mnohé těžko stravitelnou provokaci - největší proslulost si získal klip Earthshaker, ve kterém si kapela originálním způsobem vzala na mušku pragocentrimus. Deník Ostravan.cz přináší rozhovor s jedním z členů této kapely Robertem Šimkem.

Zvětšit obrázek

Ostravská kapela Malignant Tumour patří ve svém žánru k nejlepším.
Foto: Archiv kapely

Kromě frontmana Bilose jsi vnímán jako další klíčová postava Malignant Tumour, aspoň se mi zdá, že nejvíce komunikuješ s médii. Pověz nám, co je v kapele nového?

Natáčíme nový klip na písničku At Full Throttle z naší nové desky. Vyvíjí se to velice dobře, už máme za sebou pět natáčecích dní. Než přijede Martin na bílém koni, tak to bude venku. Ale je potřeba dotočit ještě některé scény.

Proč jste se rozhodli právě pro tuto píseň?

Na internetu jsme mezi našimi fanoušky uspořádali anketu s cílem nalézt po klipu Overdose&Overdrive další vhodný song pro videoklip z naší poslední desky, která vyšla na jaře u německého labelu War Anthem Records. Sešlo se více tipů se značným počtem hlasů, ale protože jsme tentokrát chtěli natočit trochu jiný klip, vybrali jsme právě At Full Throttle.

Můžeš prozradit něco o příběhu vašeho klipu? Nebo naznačit?

Chci zůstat trochu tajemný, a tak prozradím pouze, že se klip bude dotýkat sportovní tématiky.

Město Ostrava bude příští rok městem sportu, předbíháte dobu. Něco o Baníku?

Ano, tak to má být. Ale Baník ne, nechtěli jsme se opakovat.

Pracujete se stejným týmem, který natočil klipy Earthshaker a Overdose&Overdrive?

Ano, byli jsme velmi spokojeni a tak pokračujeme ve skvělé spolupráci s Martinem Ferkem, jenž stojí právě za těmito velice podařenými klipy.

Kdy bude premiéra?

Tentokrát nepřipravujeme žádnou speciální projekci, jako to bylo u předchozího klipu Overdose&Overdrive. Každopádně nový klip bude k vidění již brzy, a to třeba na youtube nebo na našich webových stránkách.

Kde vás ještě mohou fanoušci zastihnout?

Letos nás v ČR čeká už pouze Olomouc, koncert proběhne 14. prosince v U Clubu. Kromě nás vystoupí třeba Debustrol, Fleshless, Fot nebo Isacaarum. Do té doby ještě hrajeme v Německu. Pokud by někdo měl zájem o kvalitní porci muziky, tak ať se přijde podívat.

Jak bys zhodnotil letošní rok z pohledu kapely?

Byl mimořádně náročný, ale zároveň mimořádně plodný. Na jaře jsme vydali v Německu novou desku Overdose&Overdrive, natočili stejnojmenný klip, který nám youtube za 2 hodiny po zveřejnění zakázal, zvládli jsme jak turné po Itálii, tak další velké turné po celé západní Evropě s legendárními Possessed. V tuzemsku jsme objeli pro nás zásadní festivaly jako Obscene Extreme a Brutal Asasault, který jsme navíc poprvé v historii obohatili o velice kvalitní pyrotechnickou show, a dále jsme samozřejmě zahráli na desítkách dalších festivalů po celé Evropě. Aby toho nebylo málo, příští víkend jdeme do nahrávacího studia natočit sedmipalec, který vyjde na jaře příštího roku v Mexiku u jednoho tamního labelu.

Ale vy už hrajete poměrně dlouho, více než dvacet let, to jste chytli nějaký druhý dech?

Ano, na scéně už jsme 22 let. Jsme hlavně skvělá parta lidí, co si rozumí. Máme si neustále co říct a to nás drží pohromadě. Jsme jako rodina. Trávíme spolu dovolené, svátky, víkendy.

Máte za sebou úspěchy u kritiky, která se specializuje na tvrdé hudební žánry. Vyhráli jste Břitvu, Anděla…

Břitva a Anděl jsou fajn. Máme z nich radost. Ale popravdě řečeno tato ocenění mají svou váhu pouze na území České republiky, a to pouze relativně.

Jak se definujete, patříte pořád k undergroundu?

Ano, jsme pořád undergroundová kapela, ale už to není underground, co byl před dvaceti lety. Underground je dnes jinačí, vyvíjí se.

Tuším, že jste chtěli vydat DVD…

Máme nahraný velice kvalitní živák, a to jak obraz, tak i zvuk. Nejspíš ho použijeme na naše DVD, které už dva roky připravujeme. Bohužel pod tíhou ostatních priorit ho odkládáme dál a dál. Momentálně jsme přesvědčení, že DVD vyjde k výročí čtvrtstoletí kapely, a tak vesele shromažďujeme další a další materiál.

V Ostravě hrajete jednou do roka, není to málo?

Ty máš potřebu chodit na nějakou kapelu chodit pětkrát do roka?

Pokud je dobrá…

Odehrajeme ročně mnoho koncertů. Snažíme se hrát na co nejvíce místech napříč světem a zároveň se držet pravidla – v každém městě jen jednou do roka.  Jsme moc rádi, když například vidíme Ostraváky na našem koncertu v Opavě, Bratislavě, Krakově. Už teď vím, že se chystá několik aut do již zmíněné Olomouce, což je fajn.

A když srovnáš množství koncertů Malignant Tumour  za rok v Česku a zahraničí?

Je to tak dvacet k osmdesáti ve prospěch zahraničí.

Hrajete 22 let, vyvíjíte se?

Samozřejmě, vyvíjíme se. Za těch 22 let jsme ušli opravdový kus cesty. V tuto chvíli si užíváme toho, že se kapela našla a razí si svůj veselý crust´n roll, který nás nesmírně baví, a o tom to je.

Jakou hudbu posloucháš?

Jsem konzument hudby v širokém slova smyslu, kromě dechovky a country mi nevadí žádná hudba

Jak bys popsal metal, styl, který hrajete.

Je to mix crustu metalu a rock´n rollu.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.