Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Colours hlásí další jméno: Pod vysokou pecí zazpívá afroamerická zpěvačka Iyeoka

Colours hlásí další jméno: Pod vysokou pecí zazpívá afroamerická zpěvačka Iyeoka

26.11.2013 10:00 Hudba

Pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, který se příští rok bude konat už potřetí v areálu Dolní oblasti Vítkovic, zveřejnili jméno další velké hvězdy. Na festivale příští rok v červenci vystoupí americká zpěvačka nigerijského původu, která si říká Iyeoka. Vycházející hvězda světové hudby, která byla mimo jiné nominovaná na cenu Annual Independent Music Awards, je po americkém písničkáři Johnu Grantovi druhou potvrzenou účinkující.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka nigerijského původu Iyeoka bude další hvězdou Colours of Ostrava 2014.
Foto: Archiv

Zpěvačka má za sebou tři úspěšná alba, to aktuální nese název Say Yes a vyšlo  v produkci Davida Franze. „Představuje solidní zásobárnu hitů, po kterých sáhli tvůrci úspěšných televizních seriálů How To Make It In America a Fairly Legal. Za skladbu This Time Around pak byla Iyeoka nominována na Annual Independent Music Awards v kategorii R&B. A patnáctimiliónová sledovanost videa Simply Falling také svědčí o tom, že na světové hudební scéně už má Iyeoka své pevné místo,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Iyeoka je nejenom zpěvačka, ale také uznávaná básnířk a šampiónka slam poetry. „Jako správná bývalá lékárnice pečlivě odvažuje směs soulu, R&B, gospelu, blues a hip hopu, do níž vkládá výsostně ženskou poezii reflektující pády a vítězství západní společnosti i mystéria tradičních hodnot starobylého nigerijského národa Esan,“ dodala Holušová.

Se skupinou The Rock by Funk TriBe sdílí zpěvačka nadšení pro živé koncerty, během kterých hlasem mnohým připomíná Ninu Simone, nebo Erykah Badu napůl s Gil Scott Heronem. V sólovém projektu When Women Were Drummers, s nímž se představila v rámci platformy TED Global Fellow, se ale Iyeoka v meditativním rozpoložení doprovází pouze na buben a recituje své podivuhodné názorové myšlenky zabalené do osobité a lidsky vnímavé poezie, přecházející do inspirativních poselství.

Její rodiče jsou lékaři, pocházejí z nigerijského státu Edo a mluví vytrácejícím se dialektem esan. Iyeoka se narodila v americkém Bostonu a stejně jako starší bratři vystudovala na univerzitě farmacii. V roce 2005, po deseti letech praxe, si Iyeoka Ivie Okoawo, jak zní celé její jméno, ale položila otázku: lékárna nebo hudba s poezií?

Úspěch zhudebněných básní na albu Black and Blues, letitá rezidence v klubu Lizard Lounge, účast ve světovém finále slam poetry a velmi dobře přijaté koncerty zpívané poezie za doprovodu The Rock by Funk Tribe ovšem rozhodly za ní: v lékárně stáhla roletu a vydala se na uměleckou dráhu.

Hlasem a originálním přístupem na sebe brzy upoutala pozornost krajana  Femi Kutiho nebo vokální skupiny Zap Mama, kterým ve Spojených státech na koncertech předskakovala a dostala se do hledáčku producentů kompilačního alba In the Name of Love: Africa Celebrates U2. Po boku těch největších afrických zpěváků a hudebníků na něm zazpívala skladbu Desire.

Třetí a zatím poslední album Say Yes vyšlo v letošním roce.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.