Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Na Ost-ra-varu to opět jiskří, kritici mají za sebou několik prvních představení

Na Ost-ra-varu to opět jiskří, kritici mají za sebou několik prvních představení

28.11.2013 00:00 Divadlo

Festival ostravských činoherních divadel Ost-ra var má za sebou první den ročníku 2013. Byla odehrána čtyři představení inscenací: Sen noci svatojánské (Národní divadlo moravskoslezské), Hráči (Komorní scéna Aréna), Pozvání na zámek (NDM), a Dezertér z Volšan (opět Aréna)

Zvětšit obrázek

Snímek z inscenace Komorní scény Aréna Hráči.
Foto: Archiv Komorní scény Aréna

Festival je určen především odborné divadelní veřejnosti, schází se zde studenti divadelních oborů českých a slovenských vysokých škol, divadelní vědci, teoretici a kritici. Reakce na předvedená představení jsou různá, od velkých sympatií až po absolutní odsudky. Už první den ukázal, že mezi kritiky to i letos bude jiskřit.

Ve srovnání uvedených děl zatím vede Komorní scéna Aréna. Jsme ale zatím teprve na začátku. Dramaturgyně plzeňského Divadla J. K. Tyla Máša Caltová postrádá u obou inscenací NDM „výraznější a ujasněnější dramaturgicko-režijní záměr“. Otázka, o čem se to vlastně hrálo, je pro Caltovou v obou případech otázkou nezodpověditelnou. Také Vladimír Just si po zhlédnutí představení hry Pozvání na zámek kladl otázku, „o čem a proč se to vlastně hraje“.

Na druhé straně Hráči v provedení Komorní scény Aréna jsou například pro teatroložku a divadelní kritičku Táňu Lazorčákovou z prvního dne tím nejlepším, co bylo divákům nabídnuto. Rozhodně ale kritiky nezklamalo ani druhé představení Arény, Dezertér z Volšan.

Ale jak již bylo řečeno, jsme teprve na začátku. O tom, co se v Ostravě na divadelních prknech vskutku v minulé sezóně doopravdy „urodilo“ a hlavně to, jak ostravské inscenace hodnotí odborníci, se dozvíme až po posledním uvedeném představení, a tím bude v sobotu Balada pro banditu v provedení Národního divadla moravskoslezského.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.