Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Tajemnou sochu Marka Pražáka s hornickým kahanem v ruce čeká nové odhalení

Tajemnou sochu Marka Pražáka s hornickým kahanem v ruce čeká nové odhalení

17.12.2013 00:08 Obraz & Slovo

Ostravského intermediálního umělce Marka Pražáka ta římsa na budově Vysoké školy báňské v ulici Dr. Šmerala vzrušovala celá léta. Považoval ji za famózní místo pro sochu, kterou tam nakonec v roce 2001 skutečně odhalil. Pražákovu hermafroditnímu Světlonoši už ovšem ublížil čas, takže musel projít okrášlením a socha se tuto sobotu v 18 hodin dočká nového odhalení.

Zvětšit obrázek

Výtvarník Marek Pražák s modelem své sochy Světlonoše.
Foto: Ivan Motýl

Jak se socha Světlonoše vůbec dostala na římsu Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské? Byl to jen váš nápad, nebo vznik sochy inicioval i někdo z báňské? Kdy vznikl ten nápad?    

Někdy v roce 1996 a všechno to byla moje iniciativa. To poněkud skryté místo na zadní fasádě báňské a naproti Matičnímu gymnáziu mě naprosto okouzlilo. Římsa přímo připravená pro sochu, což není normální, aby bylo ve městě tak ideální místo. Chodil jsem tam a připadalo mi to jako ve snu, který musí být realizován, tak jsem celkem třikrát požádal město o grant, aby mi alespoň přispělo na materiál, což se nakonec stalo a od roku 2001 stojí na římse Světlonoš.

Věděl jste hned, jak má vypadat socha, která tam bude stát?

Od začátku jsem věděl, že to bude něco provokativního a zároveň něco vertikálního. Návrhy jsem měl různé, napřed to měla být plastika ženy s rukama před sebou, která dělá krok vpřed a mělo se to jmenovat Krok. Nakonec jsem se rozhodl pro figuru vytvořenou klasickým sochařským způsobem. Modelovanou v hlíně, pak formovanou v sádře a odlévanou v pryskyřici, protože na kov nebyly peníze.

Takže ta socha je z pryskyřice? Myslel jsem, že je kovová.

Z epoxidové pryskyřice na ocelové kostře. Křídla jsou mosazná a Světlonoš má v ruce hornický kahan.

Proč jste nakonec ustoupil od sochy ženy a proměnil ji v oboupohlavní skulpturu s kahanem v ruce?

Nakonec jsem došel k tomu, že se záměrně přiřadím k těm sochařům, kteří už v Ostravě udělali sochy s hornickými kahany. Takové stojí na Nové radnici, na budově policie kousek od radnice, kahan drží v ruce i horník sochaře Ivanského, který stojí před ředitelstvím OKD. Místo ženy jsem ale udělal anděla a nám přece není úplně jasné, jakého pohlaví jsou andělé, takže ta socha má dívčí ňadra ale i pánské a dámské přirození.

Ještě k tomu hornickému motivu, co pro vás značí havířský kahan?

Kahan, to je vlastně překrásná architektura, je to vlastně věžák nebo chrám a je to také symbol světla v Ostravě. Zásadní věc, bez kahanu by nemohli horníci pracovat, takže když jsem svému Světlonoši dal světlo do ruky, tak jsem chtěl, aby se to světlo rozlévalo, osvětlovalo celé město, chránilo ho.

Jak se vám líbí sochy v okolí? Třeba ten nejnovější a hodně kritizovaný kousek Pocta hornictví, který byl umístěn na kruhový objezd před Novou radnici?

Socha je takový šperk v prostoru a měl by mít univerzální duchovní hodnotu. Třeba figurální sochy na Nové radnici jsou krásné, také Ivanského Horník.

A ten nový kůň od kovářů z Milostovic na kruhovém objezdu?  

Toho jsem zatím moc nestudoval. Kruhový objezd na tomto místě ale potřebuje něco zásadně centrálního a vertikálního, hlavně z hlediska architektonického. Tohle místo potřebuje sochu typu: tvar Ještěd. Do výšky, do špičky, deset metrů a více, naprosto nezávislou na soše Ikara, která už tam stojí a je velmi diskutabilní. Socha na kruhovém objezdu musí konkurovat věži Nové radnice, jak to vidíme třeba v Paříži.

Myslíte něco jako Eiffelovu věž v kontextu s Vítězným obloukem na Champs-Élysées?

Přesně. To jsou velice promyšlené věci.

Kdyby tedy  ten kůň na kruháči byl vysoký deset či více metrů, tak by tolik nevadil?

Při takové výšce by mi asi nevadil.

Máte v Ostravě vytipovaná další taková tajná místa jako v ulici Dr. Šmerala, na kterých také toužíte umístit sochu?

Těch je spousta, Ostrava jich má opravdu hodně. Moc se mi líbí třeba volná plocha nad průchodem mezi činžáky, když se jde od Domu umění směrem k nákupnímu centru Karolina. Tam by mohl být kruhový reliéf o průměru dobých deset metrů. Mysteriozní místo, ale těch je v Ostravě celá řada.

Vraťme se do ulice Dr. Šmerala. Světlonoš měl celá léta problémy s tím, že mu kahan v noci nesvítil. To už se po novém odhalení nebude stávat?

Doufám, že ne. Sochu si nyní vzal do péče nový okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu a snad to ohlídá.

Toť otázka, zda se taková věc dá ohlídat.

Stačí, aby spolek tlačil na technické služby města, aby prostě někdo občas vyměnil žárovku.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.