Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Vesnické divadlo v okolí Ostravy žije II.: Štítinská akademie múzických umění

Vesnické divadlo v okolí Ostravy žije II.: Štítinská akademie múzických umění

27.12.2013 00:00 Divadlo

Obec Štítina u Opavy má přibližně 1 200 obyvatel. Ochotnické divadlo zde má více než osmdesátiletou tradici. Velmi zajímavá je však novodobá historie štítinských ochotníků. V roce 2001 se tu zformoval nový amatérský soubor nazvaný ŠAMU - Štítinská akademie múzických umění. Název se se někomu může zdát příliš troufalý, nicméně každý, kdo se blíže seznámí s činností tohoto souboru v posledních deseti letech, musí s úctou smeknout klobouk.

Zvětšit obrázek

Snímek z mimořádně úspěšné inscenace Dokonalá svatba.
Foto: Archiv autora

Nestává se často, aby ochotníci zdatně konkurovali profesionálům divadelního oboru – ale ŠAMU Štítina v posledních dvou letech několikrát naplnila hlediště opavského Slezského divadla, s úspěchem sehrála své představení v ostravském Cooltouru a ohlasy jak odborné veřejnosti, tak běžného publika jsou velmi příznivé.

Příčiny úspěchů jsou zřejmé – od 2002 probíhá vždy na konci jara ve Štítině krajská postupová přehlídka Štivadlo. Jednotlivá soutěžní představení na veřejně přístupném semináři po představení posoudí odborný lektorský sbor – a štítinští ochotníci jsou velmi dobří a pozorní posluchači všech kritických připomínek či doporučení již dvanáct let.

Inscenace komedie Antonína Procházky S tvojí dcerou ne získala ocenění na vrcholné celostátní přehlídce venkovských divadelních souborů ve Vysokém nad Jizerou hned v roce 2012. A krátce poté štítinští ochotníci velký úspěch zopakovali: komedie Robina Hawdona Dokonalá svatba a další komedie autora Ray Cooneyho Rodina je základ státu byly zařazeny i do programu nejprestižnější české přehlídky neprofesionálního divadla, Jiráskova Hronova.

Výčet ocenění z letošní národní přehlídky venkovských divadel pak hovoří za všechno – ŠAMU získala cenu za nejlepší inscenaci, nominaci do programu Jiráskova Hronova 2014 a další ceny byly uděleny Ondřeji Bendovi za postavu Dr. Davida Mortimora, Lukáši Vlčkovi za postavu Dr. Huberta Bonneyho, Jarmile Baranové za postavu vrchní sestry a Václavu Bendovi za režii.

ŠAMU Štítina vyváží své inscenace do mnoha kulturních zařízení a divadel v celé České republice a patří k tomu nejlepšímu, co neprofesionální divadelní scéna  nabízí.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.