Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Další přírůstky Colours: Po David Wax Museum potvrzen i Guillaume Perret

Další přírůstky Colours: Po David Wax Museum potvrzen i Guillaume Perret

15.1.2014 00:00 Hudba

Francouzský jazzový saxofonista Guillaume Perret je dalším umělcem, který vystoupí letos na festivalu Colours of Ostrava. Pořadatelé jeho účast potvrdili ve středu večer. Už o den dříve oznámili, že na Colours letos přijede také americká kapela David Wax Museum.

Zvětšit obrázek

Guillaume Perret and The Electric Epic
Foto: Colours of Ostrava

Perret na Colours přiveze se svou kapelou Electric Epic ostře vybuchující směs moderního jazzu, avantgardní elektroniky, progresivního rocku, ethio jazzu a hardcore. Jeho hudba připomíná setkání Mahavishnu Orchestra, King Crimson a Davida Lynche.

„Tvrdí o mně, že jsem hudební násilník, což je nedorozumění, pouze skenuji nálady, touhy, obavy a revolty okolního světa,“ vysvětluje jazzman nominovaný na prestižní francouzskou cenu Victoires Du Jazz.

Perretův uvnitř červeně nasvícený nástroj připomíná sopku chrlící neslýchanou zvukovou lávu, před níž nejste v samém údivu schopni udělat pro svou záchranu ani krok. „Ti, co přežili, vytleskávali přídavek a nevědomky si tím podepsali vlastní ortel. Perret se totiž vrátil a nadobro je zničil,“ varuje předem jedna z koncertních recenzí.

Už o den dříve pořadatelé zveřejnili, že na Colours vystoupí kapela David Wax Museum, za kterou stojí kytarista a zpěvák David Wax a zpívající houslistka Suz Slezak, David Wax Museum zavede návštěvníky Colours na pomezí Mexika a USA a nabídne živelnost a rozpustilost za doprovodu akordeonu, houslí, hammondek i perkusí z oslí čelisti.

„Američané z Bostonu totiž prolnuli folk rock s rozpustilým stylem son jarocho z mexického přístavu Veracruz, v němž udává rytmus perkusivní nástroj jawbone, který je skutečně vyrobený ze spodní čelisti osla,“ tvrdí hudební publicista a specialista na world-music Jiří Moravčík. Kapela na Colours přiveze především repertoár z nového alba Knock Knock Get Up.

Do hudby zpěváka a kytaristy Davida Waxe a zpívající houslistky Suz Slezak není zapasován všeobjímající žár „do přírody mířících“ neofolkařů, ani přepjatost až to leze na nervy. Přirozená uvolněnost souvisí jednak s příklonem k son jarocho – hudbě radostné už z podstaty – a také s texty mrkajícími jinotajností a lehce nahozeným humorem.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.