Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ctitelé nu-jazzu, jásejte: Na Colours míří slavné seskupení Hidden Orchestra

Ctitelé nu-jazzu, jásejte: Na Colours míří slavné seskupení Hidden Orchestra

3.2.2014 18:50 Hudba

Velkou ozdobou letošních Colours of Ostrava bude také britská skupina Hidden Orchestra, která je zásadním jménem takzvaného nu-jazzu. Účast kapely organizátoři potvrdili v pondělí večer. Kapela se dvěma bubeníky ve své tvorbě kříží downtempo, jazz, klasickou hudbu, rock i hip hop.

Zvětšit obrázek

Z Velké Británie přijedou nu-jazové hvězdy Hidden Orchestra.
Foto: Archiv kapely

„Máte-li rádi Massive Attack, Milese Davise a Jana Garbareka, jste s Hidden Orchestra na správné adrese,“ tvrdí se o skotském kvartetu, které si pečlivě hlídá, aby nahrávky v co nejautentičtější podobě přeneslo na koncerty.

Hidden Orchetra debutovali v roce 2010 albem Night Walks a hned se zařadili k zásadním článkům kosmopolitní edinburgské scény. „Odezva ohromného přijetí alba a Achesonův koncept vystrčit před sebe dva vynikající bubeníky a kontrovat jim nástroji, elektronikou a samply zvuků zachycených ve skotské přírodě, se ale brzy přenesly i do Evropy,“ říká hudební publicista Jiří Moravčík.

S velkým úspěchem se setkalo i druhé album Archipelago z roku 2012. „Hidden Orchestra si ke spolupráci přizvali mnoho hostů – jihokorejskou cellistku Su-a Lee, nejlepší skotskou harfenici Mary MacMaster, hvězdného dechaře Frasera Fifielda z kapely a také našeho Tomáše Dvořáka alias Floexe,“ dodal Moravčík.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.