Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Irský festival přiveze ze smaragdového ostrova drahokam Hermitage Green

Irský festival přiveze ze smaragdového ostrova drahokam Hermitage Green

6.2.2014 02:27 Hudba

Ve velkém stylu se letos odehraje jubilejní desátý ročník Irského kulturního festivalu, který se koncem března v návaznosti na irský Den svatého Patrika uskuteční již tradičně na několika místech v Ostravě. Hlavní hudební hvězdou letošního ročníku bude irská kapela Hermitage Green, která své první album vydala sice teprve loni, těší se ale mimořádné popularitě nejenom v Irsku. Novinkou letošního ročníku bude rozšíření hudebního programu do tří klubů na Stodolní ulici, kde se budou koncerty bez vstupného odehrávat téměř po celý týden.

Zvětšit obrázek

Nové hvězdy irské hudební scény, Hermitage Green.
Foto: Archiv kapely

Deník Ostravan.cz přináší v exkluzivním předstihu informace o kapelách, které Ostravu v posledním březnovém týdnu navštíví. V klubech na Stodolní ulici se od úterka 25. do pátku 28. března vystřídá celkem osm hudebních uskupení, na závěrečném sobotním koncertu v Bonver Aréně vystoupí kapel pět.

Kromě Hermitage Green, kteří zahrají ve sportovní hale i na Stodolní ulici, přijede také rocková kapela Selfish Murphy z rumunské Transylvánie, která je silně ovlivněná tradiční irskou kulturou, nebo irští Idle Live. Přijedou i irští  The Presidents, kteří v Ostravě koncertovali už dvakrát, a také brněnská skupina Dálach.

Kromě hudby se mohou Ostravané letos těšit také na přednášky o filmu a literatuře, ale i na gurmánské speciality. Součástí festivalu bude i představení Divadla Petra Bezruče Mrzák Inishmaanský. „Tentokrát nabídneme téměř kompletní pohled na kulturu irského národa,“ řekl pořadatel festivalu Jason Fitzgerald, rodilý Ir, který žije v Ostravě.

Kapela Hermitage Green vznikla v roce 2010 a začala nejprve spontánními jam sessiony mezi přáteli, záhy ale získala spoustu fanoušků nejenom v Irsku, ale také ve Spojeném království, Francii, Jihoafrické republice, USA a vyprodala i velké australské turné. V září 2012 kapela vydala EP The Gathering, které se okamžitě vyhouplo na první místo žebříčku iTunes. Kapela předskakovala slavným Mumford and Sons a nyní se připravuje na společné turné s legendárními The Pogues. V minulém roce Hermitage Green vydali koncertní album Live at Whelans, které vzniklo během jejích vyprodaných vystoupení v Dublinu.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.