Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nová hudební kompilace pomůže těžce nemocnému hudebníkovi Banymu

Nová hudební kompilace pomůže těžce nemocnému hudebníkovi Banymu

6.2.2014 18:45 Hudba

Po několika benefičních koncertech se ostravská muzikantská scéna odhodlala k další vlně pomoci pro těžce nemocného ostravského hudebníka Jiřího Banyho Tomáška, který je od poloviny roku 2012 upoután na lůžko. Ve čtvrtek vyšla hudební komplikace, pro kterou věnovalo své písně několik ostravských kapel. Výtěžek z prodeje alba, které vyšlo v digitálním formátu, bude věnován na podporu jeho léčby.

Zvětšit obrázek

Jiří Bany Tomášek a jeho partnerka JItka Andrašková na archivním snímku.
Foto: Tomáš Dudyn Václavek

Hudebník Jiří Bany Tomášek v roce 2012 prodělal mozkovou mrtvici a od té doby je upoután na lůžko. O Banyho se stará v domácí péči jeho partnerka, zpěvačka Jitka Andrašková. Ostravští muzikanti v minulosti zorganizovali už několik benefičních koncertů pro Banyho a nyní vydaná komplikace představuje další pomoc.

Nové album obsahuje písně Banyho kapel Milion sedm, Hot Wasserman a Srpen, další skladby pak věnovaly kapely Buty, Filip M., Johanband, Hoo Hoo Coctail, Marow, Joy & The Toneseekers, Sharkamaptaka, Všehomír, Up!Great a také kapela eR se zpěvákem Tobim, která na kompilaci zařadila coververzi známé Banyho písně Na křížovatce.

Kompliaci si mohou zájemci objednat na odkazu http://www.clickmusic.cz/cs/interpreti/ruzni-interpreti/alba/pomoc-pro-banyho. Jsou zde k dispozici i ukázky z písní. Album vydává ostravský label TT Records a výtěžek z prodeje bude věnován Banyho partnerce.

Zpěvák, kytarista, skladatel a výtvarník Jiří Bany Tomášek je od poloviny 90. let výraznou postavou ostravské klubové scény. Zakládal skupinu Milion sedm, která patřila ve své době k velmi populárním, později prošel také skupinami Hot Wasserman nebo Srpen. Nějakou dobu žil v Praze, odkud se před čtyřmi lety vrátil do Ostravy, kde se opět výrazně zapojil do hudebního dění.

Tehdy navázal vztah se zpěvačkou Jitkou Andraškovou, známou z kapely Filip M. Pracovali na nových písních a chtěli natočit i společné autorské album. Bany ale předloni 27. června prodělal mozkovou mrtvici. Přežil jen díky špičkové péči ostravských lékařů. „Byť mu lékaři zpočátku dávali jen malé šance, nakonec se probudil, ale zůstal upoután na lůžko. Od té doby se nehýbe ani nemluví,“ řekla již dříve Banyho partnerka Jitka Andrašková. Ta se o Banyho stará, léčba je ale finančně velmi náročná.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.