Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Vydařený večírek v Planu B: Klub zaplnilo vznášející se peří z polštáře

Vydařený večírek v Planu B: Klub zaplnilo vznášející se peří z polštáře

23.2.2014 00:09 Hudba

Zatímco davy lidí o víkendových večerech směřují na Stodolní, někteří v Ostravě dají přednost alternativním klubům. V sobotu nabídl velmi pestrý program Plan B, kde se odehrál benefiční koncert pro iniciativu Food Not Bombs. Tuto událost zorganizoval Jan Franek, který si ji, ačkoliv to nepřiznává, nadělil tak trochu k narozeninám.

Zvětšit obrázek

Během koncertu Electric Lady se klubem vznášelo peří.
Foto: Taťána Smělíková

Návštěvníci klubu jsou zvyklí dorazit na místo dění až v pozdních hodinách. Vědí, že pokud je oficiálně označen začátek v sedm, není to pravda. A tak, když se počkalo na dostatečný počet lidí, objevila se na pódiu první kapela Enten og Eller. Tedy formace z Brna, která o sobě tvrdí, že hraje lo-fi-rock’n’roll.

Dalším vystupujícím v pořadí byla Gabriela Vašková s projektem Electrica Lady, která si na svůj výstup povolala posilu – performerku Zuzanu Tihelkovou. Nejprve se mohlo zdát, že to je nuda a lidé jejímu představení nerozuměli. Nejspíš nerozuměli ani hudbě, takže krátce po začátku zbylo v publiku pouze pár lidí a zbytek se rozhodl postávat venku před klubem. Pravděpodobně jim nechutnaly gumové bonbony, které jim Zuzana donášela až přímo k ústům. Jenže to, co přišlo pak, přilákalo nazpět i největší odpůrce elektra a performancí.

Na podiu se objevil polštář a pak už jen spousta peří. To bylo úplně všude a nebálo se ani prozkoumat nosy všech, co stáli v popředí, takže vyvolalo hromadné kýchání. Nikomu to nevadilo a v společné euforii si všichni užívali vydatného umělého sněžení, kterého jsme se v letošní zimě ještě nedočkali. Hudebním přídavkem Electrica Lady byla narozeninová písnička pro skromného pořadatele. A aby se neřeklo, umělkyně si po své produkci i zametly.

Po elektronické zábavě přišly na řadu kytarové riffy Laundered Syrup, kapely z Beskyd, která zaplnila celý klub. Tato kapela se od svých prvních noiseových koncertů žánrově posouvá a pro mnoho návštěvníků byla topem večera. Ten ale měl teprve přijít.

Poslední třešničkou na dortu byli staří známí Gagarin, dříve kapela z Havířova, dnes spíše z Prahy. Za rok a půl od svého znovuzrození v nové sestavě (Radim Jurdič, Lukáš Ferenc a Roman Petrák) a prvního koncertu na Firefestu v Křenůvkách si kapela vybudovala v Ostravě slušnou fanouškovskou základnu. Ačkoliv v Praze lidé při poslechu tohoto „8bit screamo“ seskupení spíše poslušně poslouchají, zde se zvedlo nekontrovatelné pogování. Hotové tsunami.

Před koncertem se mi zpěvák Radim svěřil, že ztratil hlas, a kdo zná vokály této kapely, jistě se tomu nediví. Nakonec ale zdravotní problémy během produkce nebyly znatelné a publikum ovládající texty nazpaměť se navíc ochotně zhostilo pomoci.

Byl to vydařený večírek a zbytky peří si ještě dlouho budou všichni návštěvníci vybírat z vlasů, teda pokud jsou jimi obdařeni.

Taťána Smělíková | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.