Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Tibetský festival nabídne koncert Hrzánové i čajový dýchánek na hoře Smrk

Tibetský festival nabídne koncert Hrzánové i čajový dýchánek na hoře Smrk

4.3.2014 00:00 Atd.

Už potřinácté se Ostrava v těchto dnech stává jedním z nejdůležitějších dějišť celostátního Festivalu ProTibet. Každým rokem v březnu, kdy si celý svět připomíná výročí tibetského povstání proti čínské okupaci, se aktivisté z ostravské obecně prospěšné společnosti MOST snaží rozšířit informace o této malé zemi a zároveň pomoci jejím obyvatelům.

Zvětšit obrázek

Vlajka Tibetu.
Foto: Archiv

Výtěžek letošního ročníku chtějí pořadatelé věnovat dětem z tibetské školy Gyalten. „Festival ProTibet 2014 patří všem, kteří se chtějí pobavit, seznámit se s kulturou Tibetu a rádi se zapojí do pomoci tibetským dětem,“ říká ředitelka organizace MOST Jana Neboráková.

Festival, na který od prvního březnového pondělka upozorňuje výstava fotografií z Tibetu v prostorách Knihovny města Ostravy u Sýkorova mostu, potrvá až do 28. března. „Letošní třináctý ročník je výjimečný zastoupením mnoha zajímavých osobností a řadou skvělých společenských akcí. Kateřina Jacques a Martin Bursík pohovoří v klubu Atlantik o Tibetu a lidských právech. Klub Parník nabídne koncert Báry Hrzánové s kapelou Condurango a literární Fiducia představí Jiřinu Šiklovou a její knihu Vyhoštěná smrt,“ informovala Neboráková.

Pro diváky bude zajímavou příležitostí nahlédnout do života Tibeťanů prostřednictvím výstav nebo filmů tibetských režisérů v Minikině. V sobotu 16. března pak mohou zájemci alespoň symbolicky podpořit tibetský lid výšlapem na Smrk, druhou nejvyšší horu Beskyd, kde budou moci za zvuků tibetské trouby ochutnat tibetský máslový čaj.

Festival ProTibet 2014 se koná ve letos 32 městech České republiky, mezi nimiž nechybí Praha, Brno, Hradec Králové, Pardubice, Plzeň, Zlín, Olomouc a další.

V Moravskoslezském kraji se některé festivalové akce kromě Ostravy uskuteční také v Novém Jičíně, Kopřivnici, Orlové-Lutyni, ale také například v Háji ve Slezsku.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.