Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Tanja Tagaq přiveze projekci legendárního filmu Nanuk, člověk primitivní

Tanja Tagaq přiveze projekci legendárního filmu Nanuk, člověk primitivní

8.3.2014 20:16 Hudba

Nejznámější současná inuitská zpěvačka, která v roce 2008 s velkým úspěchem vystoupila na Colours of Ostrava, se vrátí do Ostravy 1. dubna, kdy v kulturním centru Cooltour předvede své originální pojetí hrdelního zpěvu. Koncert zpěvačky, kterou doprovodí dva hudebníci, umocní projekce legendárního dokumentu Nanuk, člověk primitivní.

Zvětšit obrázek

Světoznámá Tanya Tagaq vystoupí už podruhé v Ostravě, tentokrát půjde o klubový koncert.
Foto: Archiv umělkyně

Zpěvačka do Ostravy přijede v doprovodu vynikajících hudebníků Michaela Reda a Kentona Loewna. Během koncertu, který bude mít převážně charakter improvizace, bude promítán slavný dokument Roberta J. Flahertyho Nanuk, člověk primitivní. Film z roku 1922, který zásadním způsobem ovlivnil počátky světové kinematografie, je historicky prvním dokumentem o vztahu člověka a přírody a je zároveň obrazem člověka bojujícího o přežití.

Tanya Tagaq Gillis se narodila v roce 1977 v Cambridge Bay na jižním pobřeží Victoria Island inuitské matce a kanadskému otci. Je považována za nejrespektovanější inuitskou hrdelní zpěvačku současnosti. Světově proslulá umělkyně spolupracovala a natáčela s Björk, Mikem Pattonem nebo newyorským Kronos Quartetem, jehož leader David Harrington o ní prohlásil: „Nemohl jsem uvěřit tomu, co poslouchám. Inuitský hrdelní zpěv je jedním z nejúžasnějších zvuků podobných smyčcům, jaké jsem kdy slyšel vyjít z lidského hrdla. Tanya je Mozartem mezi Inuity, Hendrixem hrdelního zpěvu.“

Na setkání s hlasem Tanyi Tagaq nikdy nezapomenete. Představuje totiž nástroj vypůjčený z vesmíru. „Z hrdla se jí dere pronikavé bručení, agresivní chrochtání, ječení, zběsilé rytmické dýchání, pronikavý nářek, mrazivé šeptání či něco jakoby zvířecího, nelidského,“ popisuje způsob zpěvu Tagaq hudební publicista Jiří Moravčík.

Koncert Tanji Tagaq je pokračováním série Solo Colours Concerts, kterou připravuje tým pořadatelů festivalu Colours of Ostrava.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.