Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravská radnice se kvůli irskému festivalu oblékne do zelené barvy

Ostravská radnice se kvůli irskému festivalu oblékne do zelené barvy

13.3.2014 00:15 Atd.

Už podesáté se Ostrava kvůli Irskému kulturnímu festivalu oblékne do zelené barvy. Dokonce i věž Nové radnice bude po celý týden nasvícena zelenou barvou. Během posledního březnového týdne milovníky kultury ostrovního státu čekají koncerty, přednášky, projekce či divadelní představení.

Zvětšit obrázek

Festival vyvrcholí koncertem irské kapely Hermitage Green.
Foto: Archiv

Ostravská radnice se k oslavám svátku sv. Patrika připojí na žádost irské velvyslankyně. „Velvyslankyně se obrátila na magistrát s prosbou, zda by se město nepřipojilo k oslavám touto formou. Vedení radnice jí vyhovělo. Věž magistrátní budovy bude zelenými světly nasvícena od 14. do 17. března a pak během celého našeho festivalu,“ řekl pořadatel Irského kulturního festivalu Jason Fitzgerald.

Festival začne 24. března týdnem irské gastronomie v hotelu Brioni a přednáškou publicisty Martina Jirouška o irském režisérovi Neilovi Jordanovi v kavárně Sádrový ježek. Oficiálně ale festival zahájí o den později divadelní představení Mrzák inishmaanský v Divadle Petra Bezruče. „Divadlo se součástí festivalu letos stalo poprvé. Věříme, že v budoucnu se spolupráce ještě rozroste,“ doplnil Fitzgerald.

Hlavní hudební hvězdou, která vystoupí na závěrečném sobotním šestihodinovém koncertě 29. března v Bonver Aréně, bude irská kapela Hermitage Green. „Jsem moc rád, že se nám podařilo tuto kapelu do Ostravy dostat. V Irsku je nyní na vrcholu popularity. Její oblíbenost se dá přirovnat k českým Kryštofům,“ řekl pořadatel festivalu, rodilý Ir žijící v Ostravě Jason Fitzgerald.

Kromě Hermitage Green se na koncertu představí dalších šest kapel hrajících irskou hudbu či pocházejících z tohoto ostrovního státu. I letos bude vstup na akci zdarma.

Kromě Hermitage Green, kteří zahrají ve sportovní hale i ve Stodolní ulici, přijede také rocková kapela Selfish Murphy z rumunské Transylvánie, která je silně ovlivněná tradiční irskou kulturou, nebo irští Idle Live. Přijedou i irští The Presidents, kteří v Ostravě koncertovali už dvakrát, a také brněnská skupina Dálach.

Kapela Hermitage Green vznikla v roce 2010 a začala nejprve spontánními jam session mezi přáteli, záhy ale získala spoustu fanoušků nejenom v Irsku, ale také ve Spojeném království, Francii, Jihoafrické republice, USA a vyprodala i velké australské turné.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.