Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Frontman Kofe-in má novou kapelu, na nahrávání alba dohlížel Kay ze Sunshine

Frontman Kofe-in má novou kapelu, na nahrávání alba dohlížel Kay ze Sunshine

16.3.2014 20:00 Hudba

Nová kapela, či spíše duo Munroe, v jejímž čele stojí opavský hudebník Jan Kunze, představila v neděli večer první singl a videoklip avizující debutové EP Z čistého nebe. Minialbum, které je již nahráno, kapele produkoval Kay Buriánek ze slavných Sunshine.

Zvětšit obrázek

Hudebník, básník a nyní i zakladatel hudebního projektu Munroe Jan Kunze.
Foto: Archiv umělce

Klip v sobě snoubí černobílou estetiku, nástrojový minimalismus a syrovost odkazující k Jarmuschově filmu Dead Man. Munroe přicházejí jako blesk z čistého nebe, trochu zahaleni tajemstvím, ale razantně si říkají o pozornost.

Album se nahrávalo v České republice a výsledný mix se dodělával v USA pod dohledem Bernda Burgdorfa, který v minulosti spolupracoval již se Sunshine, ale také s Green Day, Juliette and the Licks, Pink či s Lindou Perry.

První singl a zároveň video Z čistého nebe je pouze návnada. Kapela nyní připravuje sérii koncertů, album vyjde v průběhu letošního roku na úplně novém nezávislém labelu, který zakládá Kay Buriánek.

„Chtěli jsme to dělat s někým, kdo má stejné hudební cítění. Kaye jsme už znali z nějakých koncertů, a tak jsme mu poslali demonahrávku s tím, jestli by nevěděl o někom, kdo by nám to produkoval. Jemu se to zalíbilo a napsal nám, že to chce dělat s námi,“ říká autor projektu, známý opavský hudebník Jan Kunze.

Jako inspirační zdroje pro hudbu Munroe neskrývaně uvádí The Kills, The White Stripes, The Dead Weather, Middle Class Rut, ale i The Velvet Underground, The Doors a Rival Sons.

Munroe jsou jenom dva – kytara a zpěv, ale nečekejte rozhodně žádné intelektuální písničkářství. První oficiální video jenom podtrhuje, o čem je řeč – o černé a bílé, magii lesa, hluku i zaříkávání syrovou hudbou. Brzo bude následovat další klip v podobném duchu. Jak stojí v tiskové zprávě kapely, Munroe nabídnou „hluboké stěny, výrazné riffy, šamanský groove, jednoduchost přetahující se s tajemnou rafinovaností i refrény, které nedostanete z hlavy.“

 

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.