Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Cenu Thálie získala Tereza Vilišová a podruhé také Jana Šrejma Kačírková

Cenu Thálie získala Tereza Vilišová a podruhé také Jana Šrejma Kačírková

29.3.2014 21:44 Divadlo

Divadelní Ceny Thálie vyhlásila v sobotu večer Herecká asociace v Národním divadle v Praze. Ostrava měla celkem pět nominací, z nichž se nakonec podařilo proměnit dvě – v kategorii činohra ji získala Tereza Vilišová z Divadla Petra Bezruče, v kategorii opera pěvkyně Jana Šrejma Kačírková z Národního divadla moravskoslezského. Do regionu navíc putuje ještě jedna Cena Thálie - získala ji herečka Těšínského divadla Lucie Bergerová.

Zvětšit obrázek

Tereza Vilišová v inscenaci Můj romantický příběh.
Foto: Tomáš Ruta

Herečka Tereza Vilišová nejprestižnější divadelní cenu získala za roli Amy v komedii Můj romantický příběh, která měla premiéru loni v září. Pro herečku jde už o druhé ocenění za tuto roli – před několika týdny za ni totiž dostala Cenu Alfréda Radoka.

„Doufám, že se mi vlakem podaří do Ostravy tu cenu dovézt, protože vlaky ne vždycky dojedou do cíle,“ řekla Vilišová. (Asi málokdo ví, že herečka jen díky velkému štěstí přežila železniční neštěstí – seděla totiž v jednom z prvních vagónů rychlíku, který v roce 2008 narazil do zříceného mostu ve Studénce). Vilišová ve své krátké řeči neopomněla poděkovat své rodině, která ji podporovala v cestě k herectví, a svým kolegům z Divadla Petra Bezruče.

Pro ostravskou sopranistku Janu Šrejmu Kačírkovou byl sobotní večer už druhým podobným úspěchem, protože Cenu Thálie získala už v minulém roce. Tentokrát ji obdržela za titulní roli v opeře Anna Bolena. Letos navíc pěvkyně prožívá mimořádně šťastné dny, protože se jí před dvěma týdny narodila dcera. Ve své děkovné řeči pěvkyně nezapomněla poděkovat svému lékaři a personálu nemocnice.

kacirkova

Jana Šrejma Kačírková v opeře Anna Bolena. (Foto: Martin Popelář)

„Přesně ví, o čem zpívá. Byla královnou inscenace nejen proto, že vytvořila roli skutečné, jakkoli v tu chvíli zavrhované anglické panovnice, která přes všechna ponížení končí svůj život odpuštěním,“ stojí ve zdůvodnění nominace za titulní roli v opeře Anna Bolena.

Spolu s Kačírkovou byla v kategorii opera nominovaná také Maida Hundeling za roli Elsy v opeře Národního divadla moravskoslezského Lohengrin.

Kromě Ostravy v Cenách Thálie letos bodovalo v rámci moravskoslezského regionu také Těšínské divadlo, konkrétně herečka Lucie Bergerová, která získala ocenění za ztvárnění role Alžběty Báthoryové v inscenaci původního slovenského muzikálu Báthoryčka. Ten se poté, co byl několikrát inscenován na Slovensku, dočkal uvedení právě v Těšínském divadle. „Kmenová herečka České scény Těšínského divadla Lucie Bergerová svou Báthoryčku vyplňuje překvapivě vyzrálou kombinací tanečního i hereckého umění a výrazným pěveckým projevem,“ píše se v oficiálním zdůvodnění nominace.

V kategorrii opereta a muzikál byli nominovaní také dva ostravští muzikáloví herci – Aleš Briscein a Martina Šnytová za role v Offenbachově operetě Krásná Helena.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.