Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na hudební festival Janáčkův máj už je vyprodaná polovina vstupenek

Na hudební festival Janáčkův máj už je vyprodaná polovina vstupenek

1.4.2014 03:00 Hudba

Přestože do zahájení hudebního festivalu Janáčkův máj zbývá ještě asi sedm týdnů, o vstupenky v předprodejích je velký zájem. Z bezmála devíti tisíc dostupných lístků na všech dvacet festivalových koncertů je vyprodaná téměř polovina. Pořadatelé v pondělí informovali, že první koncert je už vyprodán celý.

Zvětšit obrázek

Špičkový norský klavírista Christian Ihle Hadland zahájí letošní ročník Janáčkova máje.
Foto: Kim Laland, Nordic Artists Management

Vstupenky už dnes není možné sehnat na vystoupení varhaníka Jaroslava Tůmy, který bude v kostele sv. Václava v centru Ostravy interpretovat skladby Bohuslava Matěje Černohorského a jeho pokračovatelů. Řada koncertů bude už brzo s velkou pravděpodobností vyprodaná také. „Poslední vstupenky ještě zbývají na závěrečný koncert Českého národního symfonického orchestru, na koncert Ostrava a její skladatelé, na koncert Vojtěcha Dyka, Ivy Bittové a souboru Musica Florea a také na koncerty sopranistky Pretty Yende nebo souboru Bergen Barokk,“ informoval mediální zástupce festivalu Petr Bohuš.

Největším lákadlem Janáčkova máje je vystoupení jedné z nejžádanějších interpretek na světě a houslistky století Julie Fischer. To však není zdaleka jediným zajímavým bodem letošního festivalového programu.

Například hned na zahajovacím koncertu 22. května se s Janáčkovou filharmonií Ostrava a norským klavírním talentem Hadlandem Christianem Ihlem představí úspěšný a oblíbený dirigent ze Španělska s venezuelskými kořeny Manuel Hernandéz Silva. I o tento koncert je velký zájem. „Z celkové tisícovky je již prodáno na zahajovací koncert 700 vstupenek,“ uvedl Bohuš.

Na festivalu vystoupí také oceňovaná houslistka Hana Kotková, která 2. června v Ostravě zahraje Koncert pro housle a orchestr č. 2 soudobého amerického minimalistického skladatele Philipa Glasse. Vedle Hany Kotkové na večeru pojmenovaném Slovanské inspirace vystoupí v dalších třech skladbách kvalitní pěvečtí sólisté, Pražský filharmonický sbor a Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína pod vedením dirigenta Tomáše Hanuse.

Poprvé na Janáčkově máji bude hostovat balet Národního divadla Praha. 27. května předvede působivé moderní taneční představení v choreografii a režii držitele Thálie, vynikajícího tanečníka a šéfa baletu Národního divadla Petra Zusky. Ten tanec vytvořil na hudbu Jacquese Brela, Vladimíra Vysockého a Karla Kryla.

Na počest 450. výročí narození Williama Shakespeara zazní 5. června v podání Janáčkovy filharmonie skladby věnované jeho dílu. Orchestr bude řídit Leoš Svárovský.

39. ročník Janáčkova máje se uskuteční ve dnech 22. května až 11. června v Ostravě i v několika dalších městech Moravskoslezského kraje.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.