Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravská konzervatoř hostí čtvrtý ročník Varhanní přehlídky mladých

Ostravská konzervatoř hostí čtvrtý ročník Varhanní přehlídky mladých

9.4.2014 00:00 Hudba

Čtvrtý ročník Varhanní přehlídky mladých Ostrava 2014 se koná v tomto týdnu na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě k poctě Ch. M. Widora, vynikajícího francouzského varhaníka a především skvělého skladatele varhanní hudby narozeného před 170 lety. Přehlídka má proto v podtitulu napsáno Rok (nejen) české hudby. V Ostravě se koná poprvé.

Zvětšit obrázek

Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě.
Foto: Archiv

Kromě českých hudebních skladatelů v letošním roce přehlídka uctí řadu výročí narození a úmrtí i u osobností světových.

Na dvě desítky studentů varhanní hry se svými pedagogy z Prahy, Pardubic, Kroměříže, Olomouce, Brna, Opavy, ale i slovenské Bratislavy se v Ostravě setkává do čtvrtka. „Dosud tyto přehlídky probíhaly v Opavě, Olomouci a Pardubicích, poprvé probíhá na naší konzervatoři,“ informuje Soňa Javůrková, ředitelka Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě.

Vzácným hostem bude francouzský varhaník a pedagog Jean-Baptiste Monnot, který povede seminář a masterclass a zároveň se představí na večerním recitálu ve středu 9. dubna. Tento francouzský umělec je titulárním varhaníkem v kostele St Louis des Chartrons v Bordeaux a profesorem v International Paris Conservatoire of Music.

Hlavním cílem setkání varhaníků je nejen příležitost k veřejnému koncertování a srovnávání dosažené úrovně všech účastníků, ale také možnost zúčastnit se diskuzních seminářů pořádaných po koncertech se studenty a jejich pedagogy.

„Koncerty jsou přístupné veřejnosti a konají se v Janáčkově sále, kde máme instalovány vlastní varhany“, zve Soňa Javůrková zájemce o varhanní hudbu. Varhany ostravské konzervatoře byly postaveny v roce 1997 jako opus 3700 krnovské firmy Rieger-Kloss Varhany. Po nedávné rekonstrukci firmou bratrů Pončových patří k nejmodernějším a zvukově nejzajímavějším nástrojům v Ostravě.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.