Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Venkovští ochotníci budou po roce opět soutěžit ve Štítině

Venkovští ochotníci budou po roce opět soutěžit ve Štítině

17.4.2014 00:00 Divadlo

Ve čtvrtek 24. dubna začne 13. ročník regionální postupové přehlídky venkovských divadelních souborů Štivadlo 2014. Pořadateli přehlídky jsou obec Štítina, místní ZŠ gen. Heliodora Píky a divadelní soubor ŠAMU – Štítinská akademie múzických umění.

Zvětšit obrázek

Snímek z mimořádně úspěšné inscenace Dokonalá svatba.
Foto: Archiv autora

Během třinácti let se ze štítinské přehlídky stalo vyhledávané místo setkávání venkovských ochotníků. Svědčí o tom i letošní účast souborů z Kozlovic, z Velké Bystřice u Olomouce, z hanácké obce Morkovice, a také divadel z Kyjovic, Otic a Dobroslavic. Domácí soubor ŠAMU Štítina se bude o postup na národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim (KDP) ve Vysokém nad Jizerou  ucházet hned se třemi inscenacemi, mezi kterými nechybí ani pohádka pro děti.

Dokladem vysoké úrovně  letošního Štivadla jsou úspěchy některých zúčastněných z minulých ročníků soutěže. Hned tři patří k těm, kteří již na postup mezi nejlepší v České republice dosáhli: DS Velká Bystřice, Morkovští ochotníci a ŠAMU Štítina byli v programu Krakonošova divadelního podzimu hned několikrát a ochotníci ze Štítiny v minulých dvou letech nejen že uspěli na oblastní i národní úrovni mezi venkovskými divadelníky, ale postoupili až na přehlídku nejvyšší, na Jiráskův Hronov.

ŠAMU Štítina se neobává ani konkurence s profesionály. Se svou komedií Dokonalá svatba několikrát vyprodali hlediště opavského Slezského divadla  a ze srovnání s tamějším profesionálním souborem u mnoha diváků vyšli vítězně.

Program Štivadla 2014:

Čtvrtek 24. 4., 18.00 – Slezská ochotnická společnost Otice – Ondřej Vrbický: HOSPODA NA RŮŽKU.

Pátek  25. 4., 18.00 – Divadelní společnost Kozlovice – Jiří M. Šimek: KONTROLA V MĚSTĚ KOCOURKOVĚ aneb JEDEN ZA VŠECHNY A VŠICHNI ZA JEDNOHO

Sobota 26. 4., 18.00 – Morkovští ochotníci – Marie Tesař, V. Majakovskij: LEDOVÁ SPRCHA

Neděle 27.4., 18.00 – DS Velká Bystřice – Georges Feydeau: POTRESTANÝ ZÁLETNÍK

Středa 7.5., 18.00 – ŠAMU Štítina – Anthony Neilson: LHÁŘI

Čtvrtek 8.5., 18.00 – ŠAMU Štítina – Eric Assous: RODINNÉ TAJEMSTVÍ

Pátek 9.5., 18.00 – Divadlo pod zámkem při TJ Sokol Kyjovice – Rudolf Trinner: AGENTURA DRAHOUŠEK aneb SŇATKY VŠEHO DRUHU

Sobota 10.5., 18.00 – ŠAMU Štítina (dětský soubor) – Václav Benda: MALÁ KLAVÍRISTKA PODVODNICE

Neděle 11.5., 15.00 – Divadlo Dobroslavice – Georges Feydeau: DÁMSKÝ KREJČÍ

Neděle 11.5., 18.00 – Slavnostní ukončení přehlídky s vyhlášením výsledků

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.