Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Šéf Hudebního bazaru Jiří Zahuta se ponořil do vany v novém klipu Filipa M.

Šéf Hudebního bazaru Jiří Zahuta se ponořil do vany v novém klipu Filipa M.

19.6.2014 01:46 Hudba

Známá postava ostravského undergroundu, provozovatel klubu Hudební bazar Jiří Zahuta, je hlavní hvězdou prvního videoklipu, který natočila ostravská kapela Filip M. ke svému nedávno vydanému albu s názvem Tečky čárky. Duet Jitky Andraškové a Radka Pastrňáka s názvem High & Low do obrazové podoby zpracoval režisér Marcel Petrov, který Zahutu ponořil do vany v pivních lázních spolu s půvabnou mladou ženou.

Zvětšit obrázek

Jiří Zahuta a Denisa Sváková v klipu kapely Filip M.

O tomhle videu se bude určitě hodně mluvit. Klip k písni, kterou napsali Jiří Bany Tomášek a Jitka Andrašková, se natáčel nejenom ve vaně plné piva, ale také v umělé jeskyni v areálu Vodní svět v Moravské Ostravě, kde celá kapela i s hudebními nástroji skotačila ve vodních vlnách. „Řádili jsme tam asi dvě hodiny. Takhle dlouho jsem byl ve vodě naposledy snad jako dvanáctiletý kluk,“ říká Zahuta.

Na klipu upoutají i scény, ve kterých Jitka Andrašková a Radek Pastrňák zpívají pod vodou. „Natáčelo se to tak, že jsme měli hlavy ponořené v akváriu. Bylo docela náročné otevřít oči i ústa a snažit se zároveň artikulovat. Ale zvládli jsme to,“ říká Andrašková.

Zahuta přiznává, že když ho režisér klipu Marcel Petrov seznámil se svým záměrem, trochu se podle svých slov ulekl. „Nevěděl jsem, jak se zeptat na tu choulostivou záležitost, jestli budu muset v klipu ukázat všechno. Pak mi spadl kámen ze srdce, když mne uklidnil, že se do vany mohu klidně ponořit v plavkách,“ řekl Zahuta.

Jak vůbec vznikl nápad obsadit právě Jiřího do hlavní role videoklipu? „Napadlo to Radka Pastrňáka. Původně jsme v té vaně měli sedět já a on. Radek ale prohlásil, že by se tam nevešel a že musíme najít někoho jiného,“ směje se zpěvačka Jitka Andrašková.

„Doufám, že jsem kapelu svým hereckým výkonem nezklamal,“ dodává Zahuta, který není úplný herecký amatér – v minulosti se totiž objevil v několika drobných rolích v Divadle Petra Bezruče. „Teď už o sobě můžu říct toto: Jiří Zahuta, skladatel, básník, divadelní a filmový herec a ten, který byl ve vaně s Denisou Svákovou, půvabnou postavou ostravského undergroundu,“ usmívá se.

Klip k písni High & Low není poslední, který k albu Tečky čárky vznikl. Fanoušci kapely Filip M. mohou podle zpěvačky očekávat v budoucnu ještě další dva. Ty dostanou pro změnu na starost zase jiní režiséři a budou úplně jiné. „Nikam ale nespěcháme, klipy vzniknout zase až po nějaké delší době,“ říká Andrašková.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.