Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Start divadelní sezóny bude skromnější. Na společné zahájení nejsou letos peníze

Start divadelní sezóny bude skromnější. Na společné zahájení nejsou letos peníze

26.8.2015 00:03 Divadlo

Milovníci divadla, kteří si v posledních šesti letech oblíbili akci „Jdeme za vámi“, na níž spolupracovala všechna ostravská divadla, se letos venkovního programu k zahájení nové sezóny nedočkají. Důvodem je nižší podpora města, což vedlo organizátory k tomu, že akci neuspořádají. Přesto bude letos start sezóny poměrně výživný a některá divadla své publikum lákají na mimořádné akce.

Zvětšit obrázek

Snímek z akce Jdeme za vámi.
Foto: Martin Popelář

Akci Jdeme za vámi v minulosti zastřešovalo Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s dalšími třemi profesionálními scénami v Ostravě. Protože si kulturní veřejnost bezesporu zaslouží vysvětlení, proč se tato oblíbená a hojně navštěvovaná událost letos nekoná, požádali jsme o vyjádření přímo pořadatele, kteří potvrdili, že od záměru organizovat letošní ročník byli nuceni ustoupit kvůli nižší městské dotaci.

„Bohužel je to tak. Dotace letos byla v opravdu nedostatečné výši, bylo to nejméně za dobu, co se akce pořádá. Už v minulosti jsme na ni vždy dopláceli, protože šlo o velmi náročný celovečerní program. Letos ta poskytnutá částka byla opravdu mimořádně nízká,“ vysvětlila Martina Klézlová, která má v NDM na starost mimořádné projekty. „Než abychom ji udělali v menším rozsahu a v nižší kvalitě, rozhodli jsme se akci neuspořádat vůbec. Nechtěli jsme jít do kompromisu,“ dodala.

Město pro letošní rok na akci schválilo dotaci ve výši 80 tisíc korun, v předchozích dvou letech to bylo vždy zhruba o 50 procent více. Organizátoři proto letos částku nevyčerpají. Všechno zlé je ale k něčemu dobré a je možné, že v příštích letech se diváci dočkají mnohem zajímavějšího projektu. „Možná je to dobře, že si Ostrava od té akce odpočine, a možná se příště vrátíme s mnohem lepší akcí a nebude to taková rutina,“ dodala.

*

Národní divadlo moravskoslezské ale letos uspořádá tradiční akci Pojďte k nám, která je každoročně koncipována jako den otevřených dveří. Konat se bude v neděli 6. září od 10 do 16 hodin a přinese setkání s umělci, originální vystoupení, tvůrčí ateliéry pro děti, rozpravy s šéfy uměleckých souborů či komentované prohlídky zákulisí s ředitelem divadla či s technickým šéfem. Den pak uzavře tradiční galavečer za účasti členů všech čtyř uměleckých souborů.

Ještě předtím, a to již v neděli 30. srpna, se mohou diváci těšit na speciální koncert souboru opereta/muzikál, který se zaměří na to nejlepší z britské muzikálové školy 20. století. Na programu koncertu Volá Londýn budou především skladby autorské dvojice Andrew Lloyd Webber a Tim Rice, ale i písně autorské dvojice Claude-Michel Schoenberg a Alain Boublil a dalších zástupců britského muzikálu. Koncert bude mít jen jedinou reprízu, a to 10. září.

Ve velkém letos zahájí sezónu Komorní scéna Aréna, která připravuje sedmihodinovou akci Den v KSA. Akce se odehraje v prostorách divadla i přilehlé pasáže ve čtvrtek 3. září 2015. Diváci si během tohoto dne budou moci zakoupit vstupenky s mimořádnou slevou a mohou se především těšit na zajímavý program.

Od 14 hodin budou zájemci v půlhodinových intervalech v několika skupinkách provázeni zákulisím divadla za doprovodu členů hereckého souboru. „Mezitím se s dalšími členy souboru bude možno vyfotit a díky speciální technologii, která umožní okamžité vytištění fotografií, si je hotové nechat ihned podepsat,“ uvedla mluvčí divadla Alice Taussiková.

Od 17 hodin je naplánována vernisáž výstavy souboru fotografií Evžena Sobka s názvem Life In Blue. Soubor zprostředkovává specifické prostředí jihomoravských nádrží Nové Mlýny a jeho občasné obyvatele, kteří zde tráví svůj volný čas. Vernisáž uvede kurátor výstavy, fotograf Roman Polášek, a hudební doprovod obstará herec DPB Michal Sedláček, člen kapely EMA, která od půl sedmé zahájí svůj samostatný koncert. Dalšími členy kapely jsou Vladislav Georgiev, Michal Sedláček či držitel Ceny Alfréda Radoka, zpěvák kapely, Patrik Děrgel. Vstup na koncert kapely EMA, který se uskuteční v sále divadla, bude zdarma pro ty, kteří si zakoupí vstupenku na některé z představení KSA či předplatitelskou legitimaci.

Ostatní dvě divadla (Divadlo Petra Bezruče a Divadlo loutek) speciální akce k zahájení sezóny nechystají. Personál Divadla loutek nyní směřuje své síly do přípravy festivalu Spectaculo Interesse a ještě předtím uvede premiéru nového titulu s názvem Vrať nám, ptáku, hastrmana. „Žádné zvláštní zahájení nechystáme, ale startujeme zostra hned 4. září premiérou,“ říká mluvčí Divadla loutek Lucie Mičková. Nejnovější titul je přitom spojován s velkým očekáváním – autory jsou spisovatel Ivan Binar a ostravský hudební skladatel Edvard Schiffauer. Představení připravuje Divadlo loutek spolu s Operním studiem Národního divadla moravskoslezského.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.