Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Folk is not dead! Písničkářská dvojice Sova a Slamák křtí zdařilé album Nad Řípem se blýská…

Folk is not dead! Písničkářská dvojice Sova a Slamák křtí zdařilé album Nad Řípem se blýská…

20.11.2015 07:49 Hudba

Završením desetileté spolupráce písničkářů Milana Sovy a Kuby Slamáka je album s názvem Nad Řípem se blýská... Kolekce obsahuje patnáct písní, které fanoušci dvojice znají z koncertů, ale které dostaly nový kabát díky spolupráci s Ivo Cicvárkem, Janem Žambochem a dalšími výbornými folkovými muzikanty. Ojedinělou příležitost slyšet písně Sovy a Slamáka naživo s celou kapelou mají fanoušci dvojice v tomto týdnu na sérii koncertů, která vyvrcholí sobotním křtem alba v ostravském Parníku.

Zvětšit obrázek

Zleva Kuba Slamák a Milan Sova.
Foto: Martin Popelka (archiv)

Ostravská formace Sova a Slamák je důkazem, že folková hudba ještě zdaleka neřekla své poslední slovo a i v tomto žánru se doposud rodí písně, které se autenticky vyjadřují k dnešnímu světu, zachraňují reputaci současné folkové scény a zároveň mají potenciál oslovit nové publikum.

Oba původně působili jako dva samostatní písničkáři, jejich cesty se spojily někdy v roce 2004 na krajském kole Porty ve Frýdku-Místku, ze kterého si Sova odvezl hlavní cenu a Slamák cenu diváků. Poté začali vystupovat ve dvojici a psát společné písně. Spolupráce byla korunovaná vítězstvím v prestižní soutěži písničkářů na festivalu Zahrada v roce 2010, ovšem na debutové album museli jejich fanoušci čekat až do letošního roku.

Album, které ve svém názvu parafrázuje slovenskou hymnu, otevírá píseň Kapesní atlas světa, která je příběhem člověka cestujícího ve svých snech po cizích krajinách. Vlastně velká část dalších písní na albu představuje mikropříběhy lidí z dnešní doby, ať je to baletka, která při úklidu svého bytu sní o tom, jak jednou bude slavnou primabalerínou (Baletka Vlaďka), ekologická aktivistka, přivazující se k bráně jaderné elektrárny (Marie), anebo rázovitý horník Erazim Hauer ze stejnojmenného songu v dobešovském stylu.

Své místo ovšem na albu mají i písně, ve kterých Sova a Slamák s nadhledem komentují všední život a současnou společnost (Vánoce se blíží, Nad Řípem se blýská…), ale i písně lyrické a také neskrývaně autobiografické (Třetinové blues).

Hostování Ivo Cicvárka a jeho spoluhráčů z kapely Velký svět, kteří většině písní vytvořili decentní hudební koření, se ukázalo jako šťastný krok. Je opravdu převeliká škoda, že koncerty, které v tomto týdnu provázejí křest alba, jsou na dlouhou dobu poslední, kdy bude možné vidět celou kapelu pohromadě. Nové aranže písním Sovy a Slamáka velmi sluší.

sova-slamak-cd-nad-ripem-se-blyska-frontZa zmínku stojí velmi nápaditý obal autorky Terezy Melenové, který je vyveden v černé a bílé barvě a na jehož titulní straně je mapa Evropy, kde je Česká republika znázorněna bílou barvou a šlehající blesky zde evokují noční oblohu. Či snad jde o nově vytvářené hranice? Ve světle současné evropské krize může obal cédéčka, který vznikl už před několika měsíci, vzbuzovat různé interpretace.

Křest alba se uskuteční ve frýdeckomísteckém klubu U Arnošta v pátek ve 20 hodin a v ostravském klubu Parník v sobotu od 19 hodin.

Sova a Slamák: Nad Řípem se blýská… Vydáno vlastním nákladem, 2015. Celkový čas: 47: 03

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.