Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. OBRAZEM: Ostravaka Ostravskeho ve filmu bude hrát Igor Chmela. Padla první klapka

OBRAZEM: Ostravaka Ostravskeho ve filmu bude hrát Igor Chmela. Padla první klapka

9.5.2016 00:43 Atd.

Dlouho odkládané natáčení filmu na motivy slavných zápisků anonymního bloggera Ostravaka Ostravskeho začalo o víkendu v Ostravě. Plány na filmový snímek sice oznámila společnost Three Brothers Production už před dvěma lety, od té doby se ale nic nedělo a mohlo se zdát, že plány skončily na mrtvém bodě. Nyní je jasné, že film přece jen vznikne. Kulturní deník Ostravan.cz přináší exkluzivní fotoreportáž Rostislava Šimka z první fáze natáčení, které začalo o víkendu.

Zvětšit obrázek

Z prvního dne natáčení filmu na motivy Deniku Ostravaka.
Foto: Rostislav Šimek

V kinech bude mít film premiéru už letos v říjnu. Stejně jako ve slavných deníkových zápiscích, i v novém českém filmu se bude mluvit ostravským dialektem, a tak není divu, že v něm budou hrát převážně rodilí Ostraváci.

Titulní roli dostal Igor Chmela, známý například z filmu Rodina je základ státu nebo ze seriálu komických skečů Partička. Roli sestry si zahraje Petra Langerová, maminku Ostravaka Ostravskeho ztělesní Jitka Smutná, jeho otce bude hrát Dušan Sitek. I v dalších rolích se objeví ostravští herci, například Vladimír Polák, Michal Čapka, Petr Houska nebo Filip Čapka. Dále se můžou diváci těšit také na Pavla Kikinčuka nebo Jana Vondráčka.

Natáčení začalo v sobotu v budově OKD na Prokešově náměstí v Ostravě. Poslední scény filmaři natočí letos v červenci během festivalu Colours of Ostrava.

Producentem připravovaného filmu režiséra Davida Kočára je Viktor Krištof, který je podepsán například pod projektem Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, ale také pod filmy Ať žijí rytíři a Jménem krále. Na koprodukci se bude podílet i ostravské QQ Studio.

Autorem scénáře je spisovatel Vladislav Kučík, který se s autorem knižní podoby setkal dokonce osobně. Stejně jako ostravské nakladatelství Repronis, které vydává Ostravakovy deníky, tak i Kučík musel podepsat smlouvu, která mu v případě prozrazení totožnosti anonymního autora stanoví vysokou finanční pokutu, protože právě na anonymitě je založena celá jedinečnost fenoménu zvaného Ostravak Ostravski.

„Zpočátku se scénářem nesouhlasil, pak se snažil do všeho mluvit. Trpělivě jsem mu vysvětloval rozdíl mezi literárním vyprávěním a filmem. Nakonec jsme si porozuměli a stali se z nás přátelé. Dá-li pánbůh, podaří se udělat dobrou komedii, kterou uvidí milióny diváků v kinech,“ řekl scénárista Kučík již dříve.

Kulturní deník Ostravan.cz bude přípravy filmu podrobně sledovat. Prozatím přinášíme fotoreportáž z prvních dvou natáčecích dnů. Autorem fotografií je Rostislav Šimek.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.