Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Do Ostravy míří velkolepá lední show Peter Pan On Ice

Do Ostravy míří velkolepá lední show Peter Pan On Ice

4.11.2013 00:01 Atd.

Britská adaptace jedné z nejznámějších světových pohádek v podání ruských krasobruslařských šampiónů během svého středoevropského turné zavítá také do Ostravy. Diváci mohou 17. listopadu navštívit hned dvě představení na zimním stadiónu v Ostravě-Porubě.

Zvětšit obrázek

Z lední revue Peter Pan On Ice, která bude k vidění na porubském zimním stadiónu.
Foto: Archiv pořadatelů

Od své premiéry v roce 2011 slaví představení Peter Pan On Ice v podání The Russian Ice Stars velké úspěchy po celém světě. „Země – Nezemě vám otevře pohádkovou náruč plnou víl, divoženek, bludiček, skřítků, rarášků, duchů, ale také pirátů a indiánů ve strhujícím reji piruet, skoků a postav vznášejících se v prostoru jako ve snu. Roztáhne se před vámi opona a pohltí vás říše tajemné fantazie dětství s bohatou výpravou a zářivými kostýmy,“ uvedla zástupkyně pořadatelů Kateřina Dědková.

Postava Petera Pana – chlapce, který nechtěl nikdy dospět a zažíval neobyčejná dobrodružství ve fiktivní Zemi Nezemi, je dílem skotského dramatika a spisovatele Jamese Matthewa Barrieho. „Poprvé se objevila již v roce 1902 v knize pro dospělé Malý bílý pták. Klasickou podobu dílo dostalo o dva roky později v divadelní hře a v roce 1911 bylo rozšířeno a publikováno knižně. Peter Pan si záhy získal milióny srdcí nejen dětí, ale i dospělých na obou stranách Atlantiku. Dočkal se televizního muzikálu a mnohokrát byl zfilmován,“ připomněla Dědková.

Prvního ještě němého filmového zpracování se mu dostalo již v roce 1938. V 50. letech vytvořila společnost Walt Disney jeho animovanou podobu, v 90.letech byl inspirací pro vznik Spielbergova snímku Hook a posléze se stal předlohou pro filmy Neverland (1994) a Peter Pan (2003).

Nejnovějším zpracováním příběhu je právě aktuální ledová show, která míří kromě Ostravy také do Brna a do Prahy. V produkci renomované britské společnosti Wild Rose, jež v minulosti stála za vznikem populárních ledních revue Popelka, Sněhurka, Kráska a zvíře či Cirque de Glace, se opět představí elitní ruský krasobruslařský soubor The Russian Ice Stars.

„Autorem choreografie, která nešetří náročnými tanečními figurami i akrobatickými prvky, je  Caverliere Giuseppe Arena, který byl podepsán i pod zahajovacím ceremoniálem XX. zimních olympijských her v roce 2006 v italském Turíně,“ dodala Dědková.

Vstupenky lze zakoupit v síti Ticket-art. Ostravská představení se uskuteční 17. listopadu od 14 a od 18 hodin na Zimním stadiónu Sareza.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.