Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Koncert Všechny barvy duhy nabídne duet Evy Dřízgové a nevidomého slovenského tenoristy

Koncert Všechny barvy duhy nabídne duet Evy Dřízgové a nevidomého slovenského tenoristy

8.11.2013 00:01 Hudba

Více než sto dvacet muzikantů, zpěváků i tanečníků s různým typem zdravotního postižení, ale také první dáma ostravské opery Eva Dřízgová-Jirušová a popová hvězda Petra Janů. To jsou protagonisté již sedmého ročníku koncertu Všechny barvy duhy, který každoročně pořádá ostravský Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením. Letošní koncert se opět uskuteční na scéně Divadla Antonína Dvořáka, a to v pondělí od 18 hodin.

Zvětšit obrázek

První dáma ostravské opery Eva Dřízgová-Jirušová
Foto: Archiv Svatováclavského hudebního festivalu

„Koncerty Všechny barvy duhy jsou jedinečné v tom, že nabízejí příležitost k uměleckému vyjádření handicapovaným lidem, pro něž je většinou přístup na profesionální jeviště velmi omezený, nebo vůbec žádný. Díky Všem barvám duhy mohou tito lidé účinkovat s podporou a ve spolupráci s profesionálními umělci,“ uvedla Bohdana Rywiková z Čtyřlístku.

Vedle domácích účinkujících z pořadatelského Čtyřlístku, spolupracující Lidové konzervatoře a Múzické školy a občanského sdružení Bílá holubice, se do Ostravy sjedou také handicapovaní hosté odjinud – z Polska přijede dvanáctiletá finalistka letošního ročníku prestižní polské celonárodní soutěže Zaczarowana Piosenka – Julia Bagińska, která má již za sebou přes útlý věk řadu úspěchů v četných polských soutěžích pro zdravotně postižené zpěváky.

Nepochybně zajímavými osobnostmi jsou i další dva hosté koncertu – nevidomý tenorista Marian Bango, který je označován za „slovenského Bocceliho“, a osmadvacetiletý nevidomý barytonista Radek Žalud.

Na koncertu Všechny barvy duhy v Ostravě si poprvé zazpívá Radek Žalud s Petrou Janů, zatímco Marian Bango se těší na své vystoupení po boku přední sólistky opery Národního divadla moravskoslezského Evy Dřízgové-Jirušové, která se do koncertního projektu Všechny barvy duhy zapojila v jeho historii již podruhé. „S Petrou Janů si zazpívá také žák ostravské Lidové konzervatoře a Múzické školy Štěpán Klos. V bohatém programu večera se však bude i tančit a hrát, velké překvapení připravují pro návštěvníky koncertu jeho další hosté, jako třeba členové Cirkusu trochu jinak,“ sdělila Rywiková.

„Ti, kteří si letošní koncert Všechny barvy duhy nenechají ujít, jistě nebudou mít čeho litovat, protože je opravdu čeká večer plný barev a radosti. Bude to však i velký příběh mnoha handicapovaných lidí, kteří v sobě objevují netušené možnosti a chtějí je uvést do světel ramp,“ dodala Rywiková.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.