Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Noc divadel nabídne prohlídky zákulisí, Havlovu Audienci i scénické čtení

Noc divadel nabídne prohlídky zákulisí, Havlovu Audienci i scénické čtení

10.11.2013 00:01 Divadlo

Divadlo Antonína Dvořáka, Divadlo Petra Bezruče, ale i Lidová konzervatoř a další organizace se zapojí v sobotu 16. listopadu v Ostravě do celoevropské akce Noc divadel. Divadla nabídnou kromě několika představení také pozdně-večerní prohlídky zákulisí a další nevšední zážitky.

Zvětšit obrázek

Divadlo Antonína Dvořáka v centru Ostravy.
Foto: Archiv Národního divadla moravskoslezského

Divadlo Antonína Dvořáka pozve v sobotu v noci návštěvníky na speciální zážitkový večer, který dostal název Noc v divadle. „Divadlo je prostor, kde se děje spousta událostí, zejména v takto starém divadle, které má přes sto let tradici jako divadlo naše,“ přibližuje divákům akci ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Mluvčí divadla Marcela Levičková napovídá, že návštěvníci se mohou těšit na ojedinělý zážitek s příchutí historie. Akce začne ve 23 hodin a potrvá do půlnoci. „Diváci budou mít možnost nechat volně plynout čas a naslouchat v setmělém divadle otiskům divadelní paměti prostřednictvím zvukově prostorové koláže. To, co zbylo po celé řadě divadelních představení a zkoušek, po lidech, kteří zde pracovali, ve stěnách divadelní budovy – ozvěny hlasů, tónů, snů, ambicí a zklamání – dává možnost zažít tradiční divadelní prostor v jiném čase, v jiných proporcích, jindy a jinak než při běžném divadelním představení,“ uvedla Levičková.

Do akce Noc divadel se připojí také Divadlo Petra Bezruče, které v sobotu 16. října po představení Pěna dní nabídne od 21.15 a pak od 21.45 hodin scénickou prohlídku zákulisí. Protože kapacita je omezena, divadlo doporučuje rezervaci. Od 21.30 hodin se v divadle uskuteční koncert zpívajících herců Michala Sedláčka a Pavly Gajdošíkové a Noc divadel pak uzavře premiéra Havlovy aktovky Audience, a to od 23 hodin, tedy pouhou hodinu před příchodem dne výročí sametové revoluce.

K akci Noc divadel se připojí také ostravské občanské sdružení Upstairs s projektem Čteme v barvách. Od 19 hodin proběhne scénické čtení hry Blanky Fišerové – diváci se mohou těšit na čtení hry s názvem Už umři, mami!, který byla nominována na Cenu Alfréda Radoka a zachycuje příběhy matek i dcer, které k sobě hledají cestu, nebo naopak se snaží zbavit vzájemné závislosti.

Další organizací, která se zapojí do Noci divadel, je Lidová konzervatoř a múzická škola Ostrava, jež ve svém koncertním sále nabídne od 19 hodin další koncert z cyklu Múzy mají mnoho tváří, během kterého vystoupí posluchači, pedagogové i rodiče žáků školy.

Svým dílem k akci Noc divadel přispěje také občanské sdružení THeatr Ludem, které nabídne pouliční happening a poté představení Don Šajn aneb Uvařená podívaná. Akce začne od 17 hodin před budovou Staré Arény a zájemci se mohou těšit na zábavnou procházku po ostravských zákoutích. Od 18.30 hodin se pak uskuteční ve Staré Aréně zmíněné divadelní představení,

V ČR se do Noci divadel letos poprvé zapojí 80 profesionálních i amatérských divadel. European Theatre Night funguje v Evropě již od roku 2008. V České republice se koordinátorem akce stal Institut umění – Divadelní ústav. „Velmi nás těší, že projekt Noc divadel vyvolal mezi soubory takový zájem. Akce zviditelní v povědomí diváků nejen jednotlivé divadelní scény, ale i české divadlo jako takové,“ říká Pavla Petrová, ředitelka Institutu umění.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.