Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ruská zavařenina v podání Komorní scény Aréna vyhrála festival v Českém Těšíně

Ruská zavařenina v podání Komorní scény Aréna vyhrála festival v Českém Těšíně

11.11.2013 12:58 Divadlo

Inscenace hry Ludmily Ulické Ruská zavařenina v nastudování legendy české činoherní režie Ivana Rajmonta získala Hlavní cenu na Festivalu divadel Moravy a Slezska v Českém Těšíně. Inscenaci Ruské zavařeniny odměnila porota cenou za nejlepší inscenaci festivalu nazvanou Těšíňanka, kterou přebral umělecký šéf Arény Ivan Krejčí.

Zvětšit obrázek

Umělecký šéf Komorní scéna Aréna (vpravo) Ivan Krejčí přebírá divadelní cenu.
Foto: KSA Ostrava

Porota festivalu bývá složena z českých a polských divadelních kritiků a publicistů, letos pracovala ve složení Marie Boková, Zuzana Jindrová, Jan Hyvnar, Kazimierz Kaszper, Jiří P. Kříž, Emil Orzechowski a Ladislav Slíva. Čestným předsedou byl Vít Slováček, starosta Českého Těšína. Porota vybírala z deseti soutěžních jevištních děl, a u Ruské zavařeniny ocenila „dramaturgickou objevnost kvalitního textu a celkový přesvědčivý umělecký tvar opřený o velmi dobré herecké výkony.“

Ruská zavařenina byla napsána v roce 2003 a českou premiéru v Komorní scéně Aréna měla v červnu 2013. Ulické se podařilo napsat vtipnou parafrázi Višňového sadu, v níž rezonují také repliky z jiných Čechovových her. Autorka hru označila podtitulem „Afterchekhov“, aby tak dala najevo, že vědomě navazuje na svého velkého předchůdce. Její hrdinové jsou však spíše čechovovskými karikaturami.

„Ruská zavařenina na těšínské přehlídce rovněž obdržela i Cenu studentské poroty. Komorní scéna Aréna tak na Festivalu divadel Moravy a Slezska navazuje na úspěchy z předchozích let, kdy Hlavní cenu této přehlídky získala například v roce 2007 za Racka, v roce 2009 za Brenpartiju a loni za inscenaci S nadějí, i bez ní,“ připomněla mluvčí Komorní scény Aréna Alice Taussiková.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.