Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Norbert Lichý o své nové roli v Audienci: Paměť národa je třeba neustále oživovat

Norbert Lichý o své nové roli v Audienci: Paměť národa je třeba neustále oživovat

13.11.2013 00:00 Divadlo

Premiéru nové inscenace hry Václava Havla Audience chystá na sobotní předvečer výročí tzv. sametové revoluce Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Jednu ze dvou rolí v představení, které režíruje Štěpán Pácl, si zahraje jeden z nejlepších ostravských herců, nositel Ceny Thálie Norbert Lichý.

Zvětšit obrázek

Norbert Lichý, držitel Ceny Thálie a ostravský patriot.
Foto: Archiv Divadla Petra Bezruče.

Je mnoho pěkných her s postavami pro Norberta Lichého. Proč právě Audience?

Protože paměť národa je třeba stále oživovat, jak je vidno podle výsledku voleb. Pan Havel také poněkud vymizel z českých divadel, což je škoda. Jednou jsme takhle seděli v restauraci s panem kolegou Jirkou Müllerem, a zjistili jsme, že máme oba rádi jednu věc, která je vhodná pro naši malou komorní scénu Márnici. A pak za mnou přišel náš nový šéf Štěpán Pácl, a zeptal se, jestli bych neměl zájem na oživení tohoto prostoru. A jestli bych o něčem nevěděl. A mně se to všechno tak nějak sepnulo, a prozradil jsem, že jsme s Jirkou uvažovali o Audienci.

Proč zrovna postava sládka a ne Vaňka?

Protože má více textu (smích), protože je mi jaksi bližší a má spoustu zajímavých poloh od začátku až do toho závěrečného propadu. A rozhodně to není špatná příležitost ukázat se zase nějak jinak.

Audience je mimo jiné hra o udavačích, o fízlování lidí v totalitě. Komunistická strana Čech a Moravy teď navrhuje zrušení lustračního zákona, který bývalé spolupracovníky StB staví mimo možnost výkonu funkcí ve státní správě. Je takový zákon pořád zapotřebí?

Jedna věc je, že dneska se dá zmanipulovat úplně všechno. A také v tom udělaly velký bordel Cibulkovy seznamy. Spousta lidí asi doopravdy nebo málem dostala infarkt, když to četli. Já myslím, že lustrační zákon jako takový je dobrá věc. Jde ale hlavně o to, jestli ten záznam o spolupráci je čistý, nebo ne. Já sám nevím, do jaké míry se cokoliv v této věci dá koupit. Rád bych věřil, že je to na sto procent pravda, když je někdo v seznamech označen jako spolupracovník StB a když se na něj tedy vztahuje lustrační zákon. Jenže v dnešní době je těžké něčemu takovému věřit.

Naštěstí každý, kdo je v seznamech uveden bezdůvodně, může dosáhnout očištění před soudem…

To je pravda. Ale v každém případě lustrační zákon ano.

Do Divadla Petra Bezruče chodí převážně studenti. Mnozí se narodili až po listopadu 1989. To, že někdo byl agentem StB, je už málo zajímá. Je tohle jeden z důvodů, proč chcete uvést Audienci právě při příležitosti evropského divadelního svátku, Noci divadel?

No samozřejmě, že ano. Mne překvapilo, když jsem četl volební výsledky, kolik mladých lidí volilo KSČM. Já nevím, jestli volili z potřeby absolutní změny, nebo si mysleli, že by s komunisty mohla být legrace. Ale ona to žádná legrace není. I proto Audience.

Tuhle hru připravujete pro komorní prostor v Márnici. Z jedné strany je to prostor vhodný, malý, sevřený, ve kterém vynikne herecká drobnokresba, na druhé straně se tam vejde málo lidí, a určitě bude velký zájem diváků. Uvažujete i o zájezdech s Audiencí?

Tak tohle je přesně otázka pro někoho úplně jiného. V každém případě u téhle věci bude zapotřebí, aby se zachovala jistá intimita prostoru, takže spíše v klubech.

Ale dovedete si představit „vývoz“ této inscenace?

Ano, dovedu si to představit a dokonce bych to uvítal.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.