Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Letošní folklorní Inspirace přinesly vysoce kvalitní hudbu, tance a zpěv

Letošní folklorní Inspirace přinesly vysoce kvalitní hudbu, tance a zpěv

19.11.2013 00:00 Atd.

Letošního ročníku přehlídky nových folklorních choreografií Inspirace 2013 se sice neúčastnila většina folklorních souborů působících v regionu, jednotlivá vystoupení ale přinesla velmi kvalitní ukázky lidového umění.

Zvětšit obrázek

Folklorní soubor Ostravica během přehlídky Inspirace.
Foto: Jaroslav Sameš

Koncert v sále Janáčkovy konzervatoře zahájila cimbálová muzika Fogáš složená nejen z ryze folklorních muzikantů, ale i z vystudovaných hudebníků, kteří se věnují vážné hudbě, klezmeru a podobně. Tato pestrá směs hudebních kořenů jednotlivých členů kapely se projevuje také způsobem zpracování jejího repertoáru. Ten je tvořen především lidovými písněmi z různých regionů Moravy, Slezska, Slovenska a Maďarska.

Za doprovodu muziky Fogáš zatančila v sále Janáčkovy konzervatoře starší část dětského folklorního souboru Ostravička tance z Myjavy. Byť přehlídka Inspirace ukazuje hlavně novinky z tanečních dílen souborů zpracovávajících lidové umění slezkoostravského regionu a Lašska, bylo zahajovací číslo Ostravičky s muzikou Fogáš ukázkou vysoce vyzrálého tanečního i hudebního umění.

Z dalších vystoupení si pochvalnou zmínku zaslouží ukázka z dílny souboru Ondřejnica ze Staré Vsi nad Ondřejnicí, a to zejména vysoká úroveň pěveckého ženského sboru. Jejich číslo s názvem Lepší s mladým zaujalo jak laiky, tak hudební a folklorní odborníky v hledišti.

Mužská část souboru Ostravica za doprovodu muziky pod vedením Zdeňka Tofela předvedla zbojnické tance a také toto vystoupení patřilo k vrcholům přehlídky. Koncert zakončil ostravský soubor Heleny Salichové vánočním číslem v působivé choreografii s rozžatými svícemi.

Letošní Inspirace sice byly co do kvantity chudší než minulé ročníky, tento malý nedostatek však dostatečně nahradila vysoká kvalita zúčastněných souborů.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.