Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Hudba tří českých velikánů v pojetí špičkových choreografů. To jsou Návraty domů

Hudba tří českých velikánů v pojetí špičkových choreografů. To jsou Návraty domů

19.11.2013 00:00 Divadlo

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě ve čtvrtek představí v premiéře svůj hlavní inscenační projekt letošní sezóny – baletní představení s názvem Návraty domů. Inscenace, která předznamenává Rok české hudby 2014, v sobě spojí jednak hudbu tří velikánů české hudby minulého století a zároveň nabídne výsledky práce hned tři významných tuzemských choreografů.

Zvětšit obrázek

Snímek z baletní inscenace NDM Návraty domů, uváděné od roku 2013.
Foto: Martin Popelář

Diváky čekají tři choreografie během jednoho večera, a to Trio g moll na hudbu Bedřicha Smetany, Škrtič s hudbou Bohuslava Martinů a Po zarostlém chodníčku s hudbou Leoše Janáčka. Jednotlivé části nastudovali choreografové Jiří Kylián, Pavel Šmok a Nataša Novotná.

Celý baletní triptych bude uveden choreografií Pavla Šmoka Trio g moll na hudbu Bedřicha Smetany. „Skladatel napsal Trio g moll po smrti své dcerky Bedřišky, jejíž odchod ho hluboce zasáhl. Nevím, co mu při psaní partitury probíhalo v hlavě, ale vím, co mi říkala jeho hudba. Celou tu tragiku ztráty a prázdnoty, ale také vzpomínky na dětské hry a bezstarostné mládí. Pokud naše pohybové vyjádření vyvolá ve vás podobné pocity, uspěli jsme,“ tvrdí o své choreografii Pavel Šmok.

Druhou částí triptychu bude balet Bohuslava Martinů Škrtič v choreografii známé tanečnice a členky skupiny 420PEOPLE Nataši Novotné. „Podtitul baletu pro tři tanečníky v partituře Škrtiče zní Obřad proměny. Skladba, kterou Bohuslav Martinů zkomponoval po dlouhé nemoci v roce 1948 v kosmopolitním New Yorku, plném nových vlivů, a také předloha – mytický příběh Oidipa a Sfingy z doby dávno před rokem nula – navozují už podvědomě spíše dramatickou atmosféru,“ tvrdí Novotná.

Triptych uzavře vůbec poprvé v ostravském divadle nastudovaná choreografie Jiřího Kyliána na hudbu z cyklu Leoše Janáčka Po zarostlém chodníčku. „Tato choreografie ve své podstatě vychází přímo z Janáčkovy hudby. A nejen to – je také chválou našeho malého lidského světa, ve kterém se ale současně zrcadlí celý vesmír. Jeviště, na které se díváme, je jenom malý a nedůležitý výřez něčeho, co přesahuje naši obrazotvornost a fantazii, přestože se jedná o náš život a naší smrt,“ tvrdí Kylián.

Premiéra inscenace Návraty domů se koná 21. listopadu v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

 

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.