Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravské televizní studio natočilo dokument Století rádia o historii rozhlasu

Ostravské televizní studio natočilo dokument Století rádia o historii rozhlasu

22.11.2013 00:00 Atd.

Předpremiéra dokumentu Století rádia, pod kterým jsou podepsáni scénárista Milan Švihálek, režisér Roman Vávra a dramaturg Martin Novosad, se připravuje na 26. listopadu v ostravském Minikinu. Televizní diváci budou moci dokument vidět 30. listopadu na programu ČT art ve speciálním vysílání věnovaném letošnímu rozhlasovému výročí.

Zvětšit obrázek

Snímek z ostravského studia Českého rozhlasu.
Foto: Archiv

Na projekci v Minikinu byli pozvaní rozhlasoví pamětníci i současní zaměstnanci Českého rozhlasu Ostrava. „Unikátní dokumentární  koláž z autentických nahrávek je obrazem československých dějin 20. století,“ uvedla mluvčí ostravského televizního studia Jolanda Pilařová.

Dokument vznikl v tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové a vymyká se tradičnímu pojetí tohoto žánru. Důraz totiž klade na využití zvukového záznamu. „Tvůrci, vytvořili obraz 20. století na pozadí historie rozhlasového vysílání v srdci Evropy,“ dodala mluvčí.

Většina z nás má v paměti uchovánu melodii znělky oblíbeného pořadu, barvu hlasu redaktorů, zjitřenou dikci v okamžiku živelních katastrof nebo historických zvratů, komentáře sportovních výkonů nebo přímé přenosy jedinečných kulturních akcí. Události jakoby měly svůj otisk ve zvucích, které je provázejí. A kde jinde by měly mít tu nejpřesnější ozvěnu než právě v rozhlasovém vysílání.

„Když mne před časem oslovil Milan Švihálek s nápadem na dokumentární seriál o rozhlase, s velkým potěšením jsem tuto výzvu přijal. Chtěli jsme zachytit mimořádně zajímavou historii tohoto média na pozadí klíčových událostí našich dějin,“ řekl dramaturg Martin Novosad.

Nakonec nevznikl seriál, ale dokument. „Společně s režisérem Romanem Vávrou jsme se rozhodli realizovat snímek, který by vycházel pouze z původních rozhlasových nahrávek, jež by samy o sobě byly výmluvným komentářem a svědectvím o pohnuté historii naší republiky i fenoménu rádia. Čekala nás náročná práce a jsem přesvědčen, že se nám smělý záměr podařilo naplnit,“ dodal Novosad.

Ostravský dokument Století rádia bude k vidění 30. listopadu na Čt art od 20:25 hodin.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.